Medewerkers gemeente De Haan beschuldigen schepen Marleen De Soete van favoritisme en politieke inmenging op de werkvloer

Marleen De Soete. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Verschillende gemeentelijke medewerkers van De Haan deden bij de vakbond hun beklag over ongepast gedrag van schepen Marleen De Soete. Die klachten, die onder meer gaan over favoritisme en politieke inmenging op de werkvloer, zouden ook tot een verhoogd ziekteverzuim hebben geleid. Maar De Soete zelf voelt zich daar niet verantwoordelijk voor.

“Een zeer doorzichtige poging tot politieke afrekening en beschadiging van mijn persoon, én een handige bliksemafleider voor het correctioneel proces tegen (ex)-schepenen Kurt Beirens en Marleen Vercruyce dat op 1 oktober opnieuw voorkomt”, reageert ze op de aantijgingen.

Brief in juni

Het waren ACOD, ACV en VSOA die na ‘verontrustende’ berichten van personeelsmedewerkers aan de alarmbel trokken. ‘Het is essentieel dat medewerkers onafhankelijk en los van politieke druk hun job kunnen uitvoeren. Ambtenaren moeten hun werk kunnen doen, ongeacht de (politieke) voorkeuren van gemeenteraadsleden. Dergelijke inmenging is nefast voor het psychosociaal welzijn van jullie medewerkers.”

“Dit uit zich ongetwijfeld in een verhoogd ziekteverzuim in jullie Bestuur’, staat in de brief die op 17 juni verstuurd werd aan de burgemeester en algemeen directeur te lezen.

Houding echtgenoot

Burgemeester Wilfried Vandaele bevestigt dat de drie vakbonden in de loop van juni om een onderhoud vroegen. “Ze eisten dat er tegen de schepen zou opgetreden worden wegens haar ‘toxische houding’ tegenover bepaalde personeelsleden.”

“Dit ging van inmenging in hoe het personeel een bepaald dossier moest afwerken, tot beledigende en zelfs dreigende taal.”

“Dit alles werd blijkbaar nog versterkt door de houding van haar echtgenoot (Dennis Bouwens, red.), die afdelingshoofd is van cultuur en toerisme.”

Geen middelen om op te treden

“Wij hebben toen geantwoord dat wij eigenlijk geen middelen hebben om op te treden, maar wel een gesprek zouden hebben met betrokkene. Voor mij is het immers duidelijk: de enige die het probleem kan oplossen, is de schepen zelf. Maar zij ziet dus geen probleem”, klinkt het.

Voor mij is het duidelijk: de enige die het probleem kan oplossen, is de schepen zelf. Maar zij ziet dus geen probleem – Burgemeester Wilfried Vandaele

Dat gesprek met de vakbonden heeft intusen plaatsgehad. “De schepen werd daarbij vergezeld door haar partijgenoot Kris Steen, die voorzitter is van de gemeenteraad. De vakbonden hebben hun leden binnen het gemeentepersoneel vervolgens geïnformeerd”, aldus Vandaele.

Op de gemeenteraad

Marleen Maes, gemeenteraadslid voor Groen, kaartte de kwestie donderdagavond ook al aan in de gemeenteraad. “Ik deed dat in openbare zitting omdat ik enkel namen noemde van mensen met een publieke functie, met name de schepen zelf en de vakbondsafgevaardigden. Aangezien het hier om een klacht gaat van het gemeenschappelijk vakbondsfront, lijkt me dit toch ernstig te nemen.”

“Maar voorzitter Kris Steen snoerde mij de mond en verwees mijn tussenkomst naar de geheime zitting, waar van de schepen ook geen antwoord kwam op mijn vraag”, zegt ze.

Politieke afrekening

“Dit is een zeer doordachte en zeer doorzichtige poging tot politieke afrekening en beschadiging van mijn persoon, en een handige bliksemafleider voor het correctioneel proces (oud-schepen Kurt Beirens en huidig schepen Marleen Vercruyce werden in juni vorig jaar veroordeeld tot celstraffen met uitstel na vermeende hacking, red.) dat op 1 oktober opnieuw voorkomt in hoger beroep.”

“Daarbij heb ik nota bene Marleen Vercruyce nog gesteund in de gemeenteraad zodat zij als schepen kon aanblijven”, reageert Marleen De Soete.

Ze nuanceert de aantijgingen tegen haar persoon. “Op 18 juni kregen alle leden van het college van burgemeester en schepenen een algemene brief met ‘signalen’ van de vakbond gelet op het verhoogd ziekteverzuim bij het gemeentepersoneel. Er is inderdaad een groot ziekteverzuim bij de diensten Werken in eigen beheer en Financiën, dat zodanig uit de hand liep dat een externe dienst moest worden ingeschakeld. Maar die diensten behoren niet tot mijn bevoegdheid en dus voel ik mij ook niet aangesproken. Men zou beter in eigen boezem kijken”, klinkt het.

Dictatoriale burgemeester

De Soete noemt de kwestie verder ook een politieke afrekening. “En daar doe ik niet aan mee. Wel durf ik, als enige schepen, standpunten in te nemen die indruisen tegen de autoritaire, zelfs dictatoriale wil van onze ‘groene’ burgemeester en zijn politieke partner Groen De Haan”

Ik durf, als enige schepen, standpunten in te nemen die indruisen tegen de autoritaire, zelfs dictatoriale wil van onze ‘groene’ burgemeester en zijn politieke partner Groen De Haan – Marleen De Soete

“Zo strijd ik al jaren voor het behoud van de winterchalets en natuurijspistes in De Haan terwijl zij er geen meer willen wegens ‘te vervuilend’. Ik strijd vandaag ook voor inspraak van onze inwoners en lokale ondernemers in het dossier van de verzanding van de Koninklijke Baan en de ondertunneling van de N34, terwijl Lijst Burgemeester en Groen De Haan die dossiers er zo vlug mogelijk door willen krijgen zonder inspraak en participatie van wie ook.”

“Ten slotte poogt Lijst Burgemeester op deze bedenkelijke manier ook de aandacht af te leiden van de correctionele zaak die op 1 oktober opnieuw voorkomt tegen zijn zetelend schepen Marleen Vercruyce en ex-schepen Kurt Beirens, die op de lijst van de burgemeester nu vervangen wordt door zijn echtgenote.”

“Beiden werden in eerste aanleg veroordeeld tot respectievelijk twaalf en veertien maanden gevangenisstraf met uitstel en de kans is groot dat die uitspraak in beroep wordt bevestigd. Ik werd eerder in juni door de rechtbank definitief vrijgesproken en men kan dit duidelijk niet verkroppen. Oude-krokodillenpolitiek dus en die moet eruit”, besluit De Soete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier