Marie-Joséplein in Oostende zonder toegankelijke tramhalte

Michael Vanhee (links) bij de tramhalte op het Marie-Joséplein. (foto LB)
Redactie KW

Het Marie-Joséplein werd nog maar net heraangelegd, maar volgens Vooruit Oostende was het een gemiste kans om ook voor toegankelijke tramhaltes te zorgen. Volgens schepen Björn Anseeuw was het technisch echter niet haalbaar om de opstapplaats te verhogen.

Vooruit Oostende ziet het als de taak van een stadsbestuur om het openbaar vervoer zo toegankelijk mogelijk te maken voor zijn inwoners. “Om dat mogelijk te maken, moeten de haltes aangepast zijn aan alle gebruikers. De heraanleg van het Marie-Joséplein is dan ook een gemiste kans. De stad is vergeten om de tramperrons aan te passen aan de hoogte van de tram. We pleiten er dan ook voor om deze zeer drukke halte alsnog toegankelijk te maken”, zegt gemeenteraadslid Michael Vanhee.

In een bocht

“Als we bus en tramhaltes vernieuwen zorgen we ervoor dat ze toegankelijk zijn, maar dat is technisch niet mogelijk op het Marie-Joséplein”, legt schepen Björn Anseeuw uit.

“Dat heeft er alles mee te maken dat de halte in een bocht ligt. Door de manier waarop de sporen daar liggen rijdt de tram over het perron in de bocht. Als je die opstapplaats verhoogt kan de tram zijn bocht niet meer nemen. Vanaf 2026 wil De Lijn haar sporen vernieuwen en dan is er misschien wel iets mogelijk. Dan kan de tramhalte verschuiven richting de halte die nu tijdelijk werd ingericht. Het is nu al een voetgangerszone. Dan kan je hier eventueel een toegankelijke tramhalte aanleggen.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier