Lijsttrekker Leen Warreyn maakt sterke beurt tijdens Unizo-debat

De deelnemers aan het Unizo-debat: Jacques Blanckaert, Gerard Liefooghe, Sylvie Thieren van lijst Gemeentebelangen-CD&V, moderator Stef Dehullu, naast Leen Warreyn, Petra Demaecker en Marc Wackenier van STEM. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

In aanwezigheid van tachtig geïnteresseerden heeft Unizo Alveringem in gemeenschapszaal de Kwelle een verkiezingsdebat georganiseerd. Burgemeester Liefooghe en oud-burgemeester Marc Wackenier stonden na lange tijd opnieuw tegenover elkaar. Het debat was pittig maar beschaafd.

Unizo vroeg aan beide lijsten om de lijsttrekkers en lijstduwers af te vaardigen en telkens nog 1 kandidaat naar keuze. Voor de lijst Gemeentebelangen-CD&V waren dat dus kopman Gerard Liefooghe die straks graag aan zijn vierde (!) termijn als burgemeester begint, lijstduwer schepen Jacques Blanckaert en schepen Sylvie Thieren, wellicht omwille van haar bevoegdheid Lokale Economie. De lijst STEM.vernieuwing was vertegenwoordigd door lijsttrekker Leen Warreyn uit Izenberge, lijstduwer Petra Demaecker uit Leisele en Marc Wackenier die van 2001 tot 2007 één legislatuur burgemeester was en nu op zijn 74ste een comeback maakt. Moderator was Stef Dehullu uit Brugge.

Visie

Vriend en vijand zullen beamen dat de lijsttrekker van STEM, Leen Warreyn, een zeer sterke indruk naliet. Vanaf de eerste minuut gaf ze wervelende antwoorden en hoewel zij nieuw is in politiek Alveringem, gaf ze blijk van een behoorlijke dossierkennis en visie. Op het thema van veiligheid zegt Leen voorstander te zijn van ingrepen die de automobilist dwingen om te vertragen. Een wegversmallend effect bijvoorbeeld of verkeersplateau. Van trajectcontroles en boetes is ze geen fan. Schepen Sylvie Thieren (Gemeentebelangen-CD&V) vertelde dat haar coalitie fietsstraten in elke dorpskern ambieert. Haar collega schepen Blanckaert stelt dat de resultaten van snelheidscontroles op Alveringems grondgebied meevallen en burgemeester Liefooghe dat hij het belangrijk vindt om zwaar verkeer zoveel mogelijk uit de dorpen te houden en dat de oplichtende snelheidsborden goed hun werk doen. Leen Warreyn betwijfelt dan weer het blijvend effect van die borden. Aansluitend ontstond een pittige discussie over de biggenruggen die het gemeentebestuur naast het fietspad Izenberge-Nieuwe Herberg liet aanleggen. Marc Wackenier (STEM) hekelt de schade aan voertuigen, lijsttrekker Leen Warreyn zit niet in met schade aan wagens die te snel rijden, des te meer met het feit dat de betrokken wagen bij aanrijding weggekatapulteerd wordt. Burgemeester Liefooghe antwoordde resoluut “dat het bestuur kiest voor de bescherming van de fietsers, niet van chauffeurs die dermate snel rijden, dat ze van de baan afwijken én dat er paaltjes bij de biggenruggen staan.

Toerisme

Bij het thema van ‘toerisme en beleving’ opperde Leen Warreyn dat de dorpen netter onderhoud verdienen en dat een verbod op pesticiden geen excuus is. Marc Wackenier stelt dat het onderhoud van pakweg openbare bloembakken een gemeentelijke taak is en niet van de burger. Petra Demaecker meent dat Alveringem te weinig samenwerkt met andere gemeenten op toeristisch vlak. “In Hondschoote bijvoorbeeld liggen er geen folders van Alveringem.” Toerismeschepen Sylvie Thieren betwist dat: “Deze legislatuur ontwikkelden we vijf nieuwe fietsroutes en twee wandelroutes.” Burgemeester Liefooghe belooft in de volgende legislatuur verbetering inzake een net openbaar domein, maar merkte ook op dat Alveringem inzake wegenonderhoud wél een voorbeeld is.

Winkels

Het derde thema dat door de moderator werd aangebracht, was lokale economie. “Ook in Alveringem verhoogt het aantal winkels niet”, sprak hij.

“Schepen Sylvie Thieren merkte op dat de Dorpspunten van Stavele en Beveren een Godsgeschenk zijn, haar collega Liefooghe dat er gelukkig ook heel wat Alveringemse ondernemers zonder winkel zijn en dat een recente studie hem leerde dat mensen een gevoel van verbondenheid in hun dorp belangrijker achten dan het aantal winkels.

Gerard Liefooghe weerlegde tot slot de beschuldiging van Marc Wackenier “dat Alveringem de komst van een cashpunt heeft tegengehouden.”

“Wij hebben samen met VVSG hemel en aarde bewogen om er een te krijgen”, sprak burgemeester Liefooghe. Het mailverkeer tussen de betrokken partijen dat wij konden inkijken, staaft de bewering van de burgemeester.