Kruispunt Gentstraat/Ring in Ingelmunster wordt pak veiliger na vraag van Kurt Soenens (Vooruit)

Recent stonden de Vooruit-raadsleden Liesbeth Holvoet en Kurt Soenens al bij dit conflictvrij kruispunt. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Dinsdagavond was er gemeenteraad in Ingelmunster, maar de beperkte agenda was in nog géén uur besproken en afgesloten. In de marge van deze raadszitting kregen we te horen dat het kruispunt van de Gentstraat met de Ring in Ingelmunster een pak veiliger wordt na een vraag van het Vooruit-raadslid Kurt Soenens.

In september 2021 diende het Vooruit-gemeenteraadslid Kurt Soenens een punt in op de gemeenteraad om bij minister Peeters aan te dringen op het conflictvrij maken van het kruispunt Gentstraat-Ringlaan. Dat zou de veiligheid op het kruispunt sterk verhogen, vooral voor fietsers en voetgangers, zeker nu de Lysbrug afgebroken is. Op een conflictvrij kruispunt hebben fietsers groen licht, terwijl alle auto’s en vrachtwagens in alle richtingen rood hebben. Zo worden conflicten tussen fietsers en bijvoorbeeld indraaiende vrachtwagens vermeden. Hoewel de partij van de burgemeester niet overtuigd was, keurden toch alle partijen in de gemeenteraad de motie van Vooruit goed.

En dat werpt nu zijn vruchten af. De minister ging in op de vraag van Kurt Soenens en sinds kort is het kruispunt conflictvrij. Op dit kruispunt werd het principe van ‘vierkant groen’ toegepast: fietsers uit alle richtingen hebben op hetzelfde moment groen, terwijl alle gemotoriseerd verkeer (auto’s en vrachtwagens) in alle richtingen rood hebben. Kurt Soenens: “Het is een plezier om als fietser het kruispunt over te steken, wetende dat alle auto’s en vrachtwagens rood licht hebben. Dit is een enorme verbetering voor de veiligheid van onze zachte weggebruikers.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.