Komt de gemeenteschool van Geluveld er?

De Regenboog in Geluveld. © (Foto ZB)
Redactie KW

Opnieuw een gemeenteraad die uitliep tot na middernacht en pittige debatten. Bij de oppositie zijn er grote twijfels of de nieuwbouw van de gemeenteschool van Geluveld er eigenlijk komt.

“Om een goede projectopvolging te garanderen bij bouwwerken, wil het bestuur graag samenwerken met een externe partner. De externe zal optreden als leidend ambtenaar en zal betrokken worden bij zowel de ontwerpfase, waar dit nog mogelijk is, als bij de uitvoeringsfase. Om een geschikte partner te vinden, wordt deze overheidsopdracht uitgeschreven,” aldus schepen Ingrid Vandepitte ( #team 8980).

Ook plant het gemeentebestuur de samenstelling van een ontwerpteam waarvoor eveneens een overheidsopdracht wordt uitgeschreven voor de geplande scholenbouw in Zonnebeke en Geluveld. De oppositie stelde zich grote vragen bij beide punten. “Het blijft maar aanslepen,” aldus Koen Descheemaeker ( N-VA ). “Nu zal nog eens een 250.000 euro uitgegeven worden. Het blijft knoeiwerk.”

Raadslid Luk Hoflack ( InSamenspraak) merkte op dat in beide dossiers geen sprake was van de gemeenteschool van Geluveld. “Er is wel sprake van het project gemeenteschool Beselare en het Landhuis. Die 2 miljoen voor het Landhuis is een zinloze investering. Niemand zit te wachten op een nieuw OCMW in het landhuis.”

Koen Descheemaeker haalde aan dat het project in Beselare alsmaar duurder wordt, van 450.000 naar 2 miljoen euro. Raadslid William Doom ( Lijst Passendale) vroeg of er al toezeggingen waren in verband met subsidies voor de scholenbouw. Die waren er wel voor Zonnebeke omdat ze opgestart werden in de vorige legislatuur maar niet voor Geluveld. De niet zo duidelijke antwoorden deden hem besluiten dat de scholenbouw niet meer voor deze legislatuur zou zijn.

Ook fractieleiders Luk Hoflack en Koen Descheemaeker kwamen tot de conclusie dat de Gemeenteschool van Geluveld er niet komt en uitten grote twijfels bij de bouw in Zonnebeke. “ We voelen grote nattigheid en wordt mist gespoten en men gooit geld weg.” Onderwijsschepen Jan Vandoolaeghe beloofde wel de start in Zonnebeke.

Riolen

De gemeente draagt de riolering vanaf 2022 over aan een externe rioolbeheerder, Riopact van de Watergroep. ”Die heeft in het recente verleden ook al de gemeentelijke riooldatabank opgemaakt waardoor zij ondertussen dus al heel wat terreinkennis hebben opgebouwd over het gemeentelijk rioleringsstelsel,” aldus burgemeester Dirk Sioen ((#team8980).

“De overnameprijs is vastgezet op 4.909.470,44 euro die voor minimum 75% in aandelen wordt uitbetaald en 15% in cash. Het cashgedeelte zal rechtstreeks geïnvesteerd worden in toekomstige rioleringsprojecten;” stelde schepen van financiën Koen Meersseman.

De N-VA oppositie sprak van waardeloze aandelen en financieel nadeel voor de burgers. Luk Hoflack vond het eigenaardig dat de buurgemeenten niet samenwerken met Riopact en uitte zijn twijfels en raadde aan van alert te blijven. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier