John Crombez stelt bestuursakkoord voor: vijf Vooruit Plus-schepenen en drie N-VA-schepenen

De nieuwe Oostendse bestuursploeg: v.l.n.r. toekomstig schepenen Maxim Donck, Judith Ooms, Fabrice Goffin, Vanessa Vens, burgemeester John Crombez, gemeenteraadsvoorzitter Kristof Gesquière, schepenen Charlotte Verkeyn, Sandra Demuynck en Björn Pannecoucke. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vooruit Plus en N-VA stelden vrijdag de ploeg voor die de komende zes jaar Oostende zal besturen. Er zijn accenten op inspraak, veiligheid en stadsontwikkeling. De schepenen werden gedeeltelijk gekozen voor hun expertise. De meesten gaan ook voltijds aan de slag.

John Crombez had het initiatiefrecht in Oostende na zijn verkiezingsoverwinning van 13 oktober. Hij liet vorige week al weten dat hij met N-VA in zee ging. “We zijn heel tevreden met het resultaat van de gesprekken die erg constructief verlopen zijn. We vonden elkaar goed om ambitieuze, warme en sociale doelstellingen met accenten voor meer veiligheid en netheid”, zei toekomstig burgemeester John Crombez.

Eerste schepen Charlotte Verkeyn beaamt: “We delen dezelfde visie over de toekomst van Oostende en we hebben als N-VA veel accenten kunnen leggen inzake economie en het ontlasten van de Oostendenaar op het vlak van boetes.”

Prioriteiten

“Begin december willen we een aantal zaken zeer snel realiseren. Het gaat om het herstel van voetpaden, het Thermendossier en het herstel van de Gaanderijen. Ook het onthardings- en leegstandsbeleid zullen we snel anders aanpakken”, luidde het.

Er wordt werk gemaakt van betaalbaar wonen voor elke Oostendenaar, een globaal bouw- parkeer- en mobiliteitsplan. Het sociaal (en activeringsbeleid) word een speerpunt. “Ook het beleid rond de zone 30 wordt aangepast. Op de lange rechte doorsteekwegen zijn er aanpassingen nodig. Er komen daar afgescheiden fietspaden en een aanpassing van de snelheid. Verder onderzoeken we ook om met wisselende snelheden te werken zoals overdag 30 km per uur in functie van het schoolverkeer, maar als het kalm is 50 km per uur”, aldus Crombez.

Dichtbij

“We zullen er voor zorgen dat administratieve verrichtingen voor de burgers in wijken kunnen gebeuren. De centrale punten voor inwoners en handelaars zullen dichter bij de mensen komen”, zegt Crombez.

Men wil ook vermijden dat inwoners geconfronteerd worden met hoge boetes. “Als iemand een huis verbouwt, mag dat niet resulteren in een boete. Als iemand al vijftien jaar ergens woont, dan mag dat niet resulteren in een verplichte ontharding.”

8 zetels = 4 mandaten

N-VA krijgt de bevoegdheden onderwijs, activering, werk en het OCMW. Nieuwkomer Sandra Demuynck (al zes jaar gemeenteraadslid, red.) neemt die taak op zich. Ze wordt de vierde vrouwelijke OCMW-voorzitter. Demuynck was tot nu toe actief bij het AZ Oostende, maar bouwt die job af. N-VA haalt met het OCMW een belangrijke post binnen. “Het zit voortaan in een homogeen pakket”, luidt het.

Maxim Donck blijft schepen en krijgt de belangrijke bevoegdheid van financiën. Charlotte Verkeyn blijft bevoegd voor economie en de haven. Ze mag ook iets leuks doen als schepen voor sport. Kristof Gesquiere wordt de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. Ook hij is al jaren actie bij N-VA als lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst.

Verrassende ploeg

Bij Vooruit zijn er toch wel wat verrassingen. Zo wordt Vanessa Vens bevoegd voor openbare werken, cultuur en jeugd. “Ik maak werk van een Arno-huis, volgens zijn wens en in samenspraak met vrienden en familie.”

Nieuwkomer Judith Ooms: “We willen een koerswijziging aanbrengen op het vlak van inspraak en dialoog met de inwoners. Ook in combinatie met stadsontwikkeling. Voor het voormalige politiekantoor in de Alfons Pieterslaan willen we met de burgers een traject lopen over wat er op de site komt. We willen ook sterker inzetten op de wijkraden en op regelmatige tijdstippen met de burgers zaken bespreken.”

Björn Pannecoucke kan zijn ervaring in de zorgsector als directeur van een woonzorgcentrum inzetten op de departementen zorg en welzijn. Ook hij mag iets vrolijks doen: huwelijken afsluiten.

Met Niko Geldhof krijgt de stad opnieuw een schepen voor toerisme. Fabrice Goffin (binnengehaald omwille van zijn strijd voor dieren, red.) wordt schepen voor dierenwelzijn.

Ook aan boord

Bij Vooruit Plus zijn er drie schepenen zonder bestuurservaring, maar met wel meer dan 1.000 stemmen. Andere stemmentrekkers zoals Alain Delanghe, Karel Labens, Nancy Bourgoignie en Michael Vanhee worden voorbij gestoken bij toekenning van de schepenzetels, maar worden later nog betrokken. “Dat was een zeer moeilijke oefening”, bekent Crombez. “Er waren veel goede mensen beschikbaar. We keken naar wat aansluit bij hun kennis, ervaring en interesse. Het blijft altijd een moeilijke menselijke keuze.”

Het bestuursakkoord wordt de komende weken verder uitgeschreven en een pak extra bevoegdheden worden nog verdeeld. Begin december gaat het nieuwe schepencollege aan de slag.