Johan De Schacht vervangt Alex Colpaert in gemeenteraad voor Groen

Johan De Schacht: “Ik hecht veel belang aan ecologisch bouwen.” (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Johan De Schacht: “Ik hecht veel belang aan ecologisch bouwen.” (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Tijdens de (virtuele) gemeenteraad van maandag 25 januari zal Johan De Schacht (69) uit de Stoppelweg in Watou de eed afleggen als nieuw gemeenteraadslid voor Groen. Hij vervangt Alex Colpaert (70), die sinds de vorige verkiezingen als enige zetelde voor Groen, maar nu zijn ontslag indiende.

Na de verkiezingen in 2018 behaalde dokter Stéphanie De Maesschalck (46), die op de tweede plaats stond, 69 stemmen meer dan lijsttrekker Alex Colpaert, die 212 voorkeurstemmen kreeg. Maar Stéphanie verzaakte aan het mandaat, en zo kwam Alex in de gemeenteraad terecht. Ook nu kwam Stéphanie weer als eerste in aanmerking om te zetelen. Zij geeft het mandaat door aan Johan De Schacht, die van op de derde plaats 167 voorkeurstemmen behaalde.

Zorgen voor vrouw

Alex Colpaert was een zeer actief raadslid, die in iedere gemeenteraad tussenkwam. Hij zal nu ook worden vervangen door Johan De Schacht in een aantal adviesraden, de Marktcommissie en CO7. “Dit scenario is afgesproken binnen de partij tijdens de lijstvorming in 2018. Na mijn termijn als provincieraadslid voor Groen (2012-2018) had ik aangegeven dat ik geen mandaat meer wenste op te nemen”, zegt Alex Colpaert. “Ik wilde meer tijd kunnen besteden aan activiteiten die ik nog samen met mijn echtgenote wil doen. Doordat zij fysieke beperkingen heeft na een bacteriële hersenvliesontsteking in 2012 en daardoor voor al haar verplaatsingen op mij aangewezen is, wilde ik kiezen om meer aanwezig te zijn thuis.”

Alex Colpaert zegt de gemeenteraad vaarwel. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Alex Colpaert zegt de gemeenteraad vaarwel. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE

“Bij de besprekingen rond de lijstvorming in 2018 drong Groen Poperinge aan om de gemeenteraadslijst aan te voeren. Als voormalig provincieraadslid voor Groen was ik hier immers best voor geplaatst. Ik heb dit aanvaard met de afspraak dat ik op mijn 70ste zou stoppen. Johan De Schacht gaf toen aan dat hij bereid was om na twee jaar mijn mandaat over te nemen”, vertelt Alex nog.

“Johan De Schacht doet dit niet onvoorbereid. Hij behoort immers tot de groep mensen van Groen die telkens in de week vóór de gemeenteraad bijeenkomt om deze voor te bereiden. Hieraan had ik veel steun. Ik denk wel mijn steentje bij te hebben gedragen aan het democratische verloop van de gemeenteraad. Een wakkere oppositie zorgt ervoor dat het beleid scherp blijft. Dat dit zijn vruchten afwerpt, kunnen we zien aan de Groene accenten die worden gelegd in het beleid. Vergroening van de begraafplaatsen, aanleg van bloemperken, maar ook algemeen in beslissingen over ruimtelijke ordening en in beperkte mate over mobiliteit, alhoewel dit zeker nog beter kan”, aldus nog Colpaert.

Sobere stijl

Johan De Schacht werd geboren in Jabbeke op 29 oktober 1950 als middelste telg uit een gezin van 11 kinderen. “Mijn vader werkte in een oester- en kreeftenkwekerij in Oostende en moeder zorgde samen met haar kinderen voor het huis en het land. Iedereen had zijn taak; voor mij was het onderhoud van de boomgaard, de moestuin en het akkerland weggelegd. We woonden te lande, waren zo goed als volledig zelfvoorzienend. Die levenswijze heeft mijn leven getekend”, zegt Johan De Schacht.

“Als architect leerde ik de Westhoek kennen en waarderen” – Johan De Schacht

In het Brugse VTI volgde hij Industriële Wetenschappen Elektronica. “In 1969 trok ik naar Sint-Lukas Gent om er architectuur te volgen. Het was ook in die tijd (1972) dat ik ‘Het rapport van de Club van Rome’ las, een rapport dat de mogelijke gevolgen blootlegde van de interactie tussen bevolkingsgroei, grondstoffenschaarste, industriële- en voedselproductie en vervuiling. Ik was zo onder de indruk dat mijn toen al sobere levenswijze nog consequenter werd en mijn manier van ontwerpen totaal evolueerde naar het ecologisch bouwen”, aldus Johan De Schacht.

Architect

“Na mijn architectuurstudies in 1975 werkte ik tien jaar samen met architect Bert Hendriks. In ons kantoor lag de nadruk op restauratie van kerken en oude hoeves en renovatie van landelijke woningen in de Westhoek tussen Veurne en Poperinge. Zo leerde ik de Westhoek kennen en waarderen”, vertelt Johan. “In 1977 verhuisde ik naar ‘t Rattekot in Watou. In 1984 leerde ik mijn vrouw Gerda Bleus kennen, die reeds drie kinderen had, en verhuisde ik naar de Stoppelweg waar we nu nog wonen. Ondertussen zijn alle kinderen het nest uitgevlogen”, zegt Johan.

“In 1985 kwam de taak van architect vrij bij de vzw Bouworde en heb ik tien jaar zowel het architectenkantoor van de Bouworde in Gent bemand als bouwkampen begeleid in Vlaanderen en de Oostbloklanden. In 2013 ging ik met pensioen om het biologisch kringloopgroentenbedrijf te helpen opstarten van dochter Fien in de Helleketelweg in Poperinge. Nu zij op haar eigen benen staat, ben ik bezig een klein oud boerderijtje te saneren tot een bijna energieneutraal huis. In de gemeenteraad zal ik de voorstellen toetsen aan mijn visie op soberheid en zorg voor moeder Aarde”, besluit Johan De Schacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier