Jeugdig, Oplettend, Overtuigend en Wonderlijk’: Lendelede krijgt er met JOOW een politieke partij bij

Vicky Devreese en Jeroen Vandewaetere trekken met de nieuwe partij JOOW naar de gemeenteraadsverkiezingen. © Frank Meurisse

Lendelede heeft er onverwacht een nieuwe politieke partij bij. ‘JOOW…Het luisterend oor’ is de naam. Gemeenteraadslid van ‘Trots op Lendlee’ Vicky Devreese (33) en Jeroen Vandewaetere (40) zijn de initiatiefnemers. “Omdat we bij de nieuwe beweging N-VA + Trots te weinig inspraak hadden”, zeggen ze.

‘Trots op Lendlee’ sloot zich enkele maanden geleden in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen aan bij de nieuwe beweging ‘N-VA + Trots’, samen met hun fractieleider Francis Bonte. Maar blijkbaar was dat een brug té ver voor Vicky Devreese en nog een aantal mensen van Groen Lendelede, Vooruit Lendelede en het vroegere Jong-Lendelede van Etienne Vandewaetere, wiens zoon Jeroen ook bij de stichters is.

Gebrek aan inspraak

“In de vergaderingen van het nieuwe N-VA + Trots werd er naar mijn gevoel weinig naar mij geluisterd”, zegt Vicky. “Ik vond ook dat er te weinig van mijn voorstellen werden overgehouden en dat er een gebrek aan inspraak was. Als ik dan hoor dat schepen Bernard Fonteyne de overstap maakte naar N-VA + Trots omdat hij in het schepencollege te weinig inspraak had, twijfel ik daar toch heel erg aan. Hij zal wel om andere redenen overgestapt zijn. Misschien omdat hij de derde plaats krijgt op de lijst? Ik sta zelf sinds 2011 in de politiek en heb ook wel het gevoel dat ik als gemeenteraadslid bij Trots, samen met Francis Bonte die Open VLD’er is, ook niet altijd de kans kreeg om te leren wat ik wilde leren. En nu bij N-VA + Trots nog meer gebrek aan inspraak ervaren, is een brug te ver voor mij.”

Niet welkom

Vicky had bij de overstap naar N-VA + Trots Jeroen Vandewaetere meegenomen naar de vergaderingen. “Omdat Jeroens ouders, Etienne en Mia, in 1988 aan de wieg stonden van Jong Lendelede dat later aansloot bij Trots op Lendlee waar ook Open VLD met Francis Bonte bij aansloot.”

“We doen gewoon mee om niet links of rechts maar positief ‘averechts’ te zijn”

“Maar blijkbaar was ik daar ook niet zo welkom”, zegt Jeroen. “Over het nieuwe logo van de beweging konden Vicky en ik onze zeg niet geven. Ik stond ook niet op de lijst van de kandidaten voor de verkiezingen, maar wel op een lijst van kandidaten waarmee nog gesproken moest worden. En behalve Francis Bonte kregen kandidaten van Groen, Vooruit en Jong Lendelede geen mooie plaats op de lijst… De achterkamerpolitiek van ‘N-VA + Trots’ duldde geen inspraak en alle beslissingen werden maar door enkele mensen genomen. We moeten wel toegeven dat de N-VA daarover naar ons toe duidelijk communiceerde en zei dat ze bepaalde personen niet op haar nieuwe lijst wilden zien staan. Dat hoorden we van de lijstrekker van N-VA + Trots. En dat is voor ons onaanvaardbaar!”

Verlanglijstje

De naam ‘JOOW’ is volgens Vicky en Jeroen een woord dat hier in de regio vaak geroepen wordt om aan ‘passanten’ goedendag’ te zeggen. “Maar onze nieuwe partijnaam staat ook voor ‘Jeugdig, Oplettend, Overtuigend en Wonderlijk’.

‘JOOW’ trekt naar de verkiezingen met enkele speerpunten. “We willen vooral een aanspreekpunt zijn voor iedere Lendeledenaar. En we zullen genoeg punten kunnen aanpakken die de inwoners ons zullen aanbrengen of die in het programma van andere partijen staan. ‘De meerderheid moet gebroken worden’, zoals we her en der horen, staat alvast niet op ons verlanglijstje. We doen gewoon mee om niet links of rechts maar positief ‘averechts’ te zijn!”

Kritiek

“N-VA + Trots vindt het jammer dat ‘JOOW’ onze nieuwe partij op die manier bekritiseert, maar het is zeker niet aan ons om op onze beurt negatieve kritiek te uiten”, zegt Gudrun Debrabandere van N-VA + Trots. “We wensen JOOW trouwens alle succes toe. We zijn blij dat er nog politiek engagement leeft in Lendelede. Onze beweging gelooft in een positief verhaal met positieve punten en positieve mensen. Enkel dan kan men constructief te werk gaan. Wij zijn ook zeer blij dat onze flyeractie en onze speelkaarten een schot in de roos waren. We kregen tot nu toe al 136 reacties. Daar konden we enkel maar van dromen. En we zijn bezig met een constructief programma op te stellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier