Het gemeenterapport van De Haan: Heel wat gerealiseerd, maar toch weer gekibbel op het einde
Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?
Bewust en Open & N-VA (nu Lijst burgemeester, red.) haalden bij de verkiezingen elk tien zetels. De beslissende twee zetels lagen in handen van Vooruit, toen met Marleen De Soete. Die laatste werd schepen en Kris Steen gemeenteraadsvoorzitter. Beiden staan nu op de lijst ‘Samen Voluit’. Naast burgemeester Wilfried Vandaele kregen ook Christine Beirens, Rudi Cattrysse en Marleen Schillewaert-Vercruyce een schepenambt voor Open & N-VA. Nieuwkomers Mathieu Delbarge en Hilde Dhont deelden het schepenambt. Mathieu Delbarge zette zich de eerste drie jaar in en werd daarna afgelost door Hilde Dhont. In de vorige legislatuur waren er heel wat interne strubbelingen. Sinds de start van de nieuwe legislatuur kreeg burgemeester Vandaele zijn team op één lijn en werd naar de buitenwereld toe telkens collegiaal bestuurd. De voorbije zes jaar was dan ook een stabiel bestuur aan het werk. De afgelopen maanden kwamen er toch barsten in de samenwerking tussen Lijst Burgemeester en Samen Voluit en ondertussen is de chaos compleet met openlijke verwijten in de pers naar aanleiding van een brief van de vakbond.
Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018
Wat waren de belangrijkste realisaties?
Er werden al heel wat punten uit het bestuursakkoord gerealiseerd of in gang gezet. Inspraak was een belangrijk punt voor het nieuwe bestuur en daar werd meteen werk gemaakt. Onder de titel ‘Uw burgemeester luistert’ belegde het schepencollege al in 2019 in alle deelgemeenten een inspraakvergadering. In totaal was er in elke wijk drie keer een infovergadering en ook bij elk groot project. De werken aan de Ringlaan Wenduine van het Vlaams Gewest zijn zo goed als klaar. De fouten van de vorige aannemer werden hersteld en het dossier werd uit het slop getrokken. Op vlak van openbare werken is er heel wat gebeurd, zo werd onder meer de Vosseslag vernieuwd. Op 8 oktober 2020 keurde de gemeenteraad ook een mobiliteitsplan goed. In dit plan vinden we de grote principes wat de verkeersafwikkeling, het parkeerbeleid, fiets- en wandelpaden… betreft. Daarnaast werd ook de restauratie van het gemeentehuis afgerond. Het fietspad tussen De Haan en Nieuwmunster, langs de Grotestraat, ligt er eindelijk. De Vlaamse overheid investeerde ook in de herinrichting van de Kerremelkpit en de Persepit en in het dierenparkje van Wenduine.
Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?
Er waren geen grote miskleunen in de voorbije legislatuur. De vele openbare werken die op hetzelfde moment hinder veroorzaakten, leidden soms tot wrevel bij de omwonenden. De fout hiervoor lag echter niet altijd bij het gemeentebestuur. Er zijn enkele dossiers waar nog geen duidelijkheid rond is, zoals de brandweerkazerne in Wenduine, het recyclagepark en een mogelijke tunnel onder de Nieuwe Rijksweg. Voor deze dossiers is de gemeente afhankelijk van hogere overheden of de hulpverleningszone. Het kunstwerk dat in kader van Beaufort op het rondpunt aan de Ringlaan geplaatst werd, past volgens een deel van de inwoners zeker in de categorie miskleunen, maar de gemeente haalde door het kunstwerk wel dagenlang het nationale nieuws en vele bezoekers zakten af naar Wenduine om het werk te bekijken.
Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?
Er werd veel gerealiseerd van het bestuursakkoord. Er zijn heel wat initiatieven genomen en enkele oude dossiers uit het slop getrokken. De grootste projecten zijn zo goed als afgewerkt. De gemeente heeft een mooie metamorfose ondergaan op vlak van openbaar domein. Onder meer de Vosseslag kreeg een belangrijke boost. Toeristisch staat De Haan op de kaart, omdat de troeven van de gemeente goed uitgespeeld worden en er heel wat bezoekers afkomen op enkele toeristische topevenementen. Op het vlak van inspraak en digitalisering zijn heel wat initiatieven genomen. Ook financieel is de gemeente, ondanks de extra uitgaven door corona, gezond. De schuldenlast is gedaald en de autofinancieringsmarge is positief. Eén groot nadeel is dat De Haan de laatste jaar vaak negatief in het nieuws kwam door politiek gekibbel en zelfs een rechtszaak tegen twee schepenen en één ex-schepen. De kustgemeente heeft een slecht imago als het op de politieke cultuur aankomt. De vrede leek ruim vijf jaar, toch voor de buitenwereld, teruggekeerd, maar jammer genoeg is dat op het einde van de legislatuur niet meer het geval.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier