Het gemeenterapport van Anzegem: Metamorfose Gemeentepunt meest spraakmakend project

De meest spraakmakende realisatie is zonder twijfel de metamorfose van het Gemeentepunt met de theater- en feestzaal, verhuis van politie en nog meer. © GV
Gerda Verbeke

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.

Wat gebeurde er bij de vorige lokale verkiezingen in 2018?

Gino Devogelaere nam de fakkel over van wijlen burgemeester Claude Van Marcke binnen Samenéén. Met elf zetels vormden zij een coalitie met Inzet (5) en N-VA Anzegem (1). De versmolten fractie CD&V-Eendracht (6) werd als enige naar de oppositie verwezen. Samenéén leverde behalve de burgemeester ook drie schepenen: Christophe Vandererven, Anja Desmet en Johan Delrue. Die laatste zorgde halverwege de legislatuur voor ophef doordat hij – ondanks afspraken daarover – weigerde zijn schepenmandaat door te geven aan Louis Degroote. Via een constructieve motie van wantrouwen werd Delrue afgezet. De nieuwe partij Inzet kreeg twee schepenmandaten toegekend waarbij Jeremie Vaneeckhout al snel zijn mandaat ruilde voor een zitje in het Vlaams Parlement. Davy Demets werd de opvolger in combinatie met Yannick Ducatteeuw als tweede schepen voor de partij. N-VA Anzegem leverde de gemeenteraadsvoorzitter met Koen Tack.

Lees verder onder de verkiezingsuitslag van 2018

Wat waren de belangrijkste realisaties?

Met Anzegem morgen was er het ambitieuze meerjarenplan dat verder reikt dan 2025. De meest spraakmakende realisatie is zonder twijfel de metamorfose van het Gemeentepunt met de theater- en feestzaal, verhuis van politie en nog meer. Samen met Deerlijk opende brandweerkazerne Den Belgiek’ en zwembad Aquandé de deuren. De scholenherstructurering werd afgevinkt, architectuurplannen ontwikkeld voor de gemeenteschool en de buddywerking voor senioren werd uitgebouwd. Er werden investeerders geworven voor de renovatie van de cafetaria en conferentieruimte in het Sint-Arnolduspark. Het Vlinderbos werd een feit en er werd een akkoord bereikt over trajectcontroles op gewestwegen. Qua infrastructuur werden heel wat straten opnieuw geasfalteerd, werd er gescheiden riolering aangelegd op de Heirweg en opende ontmoetingscentrum De Klokke. De Vichtse Waregemstraat werd vernieuwd en in alle straten is er ledverlichting. De start van de verbouwing van het gemeentehuis in Tiegem voor de scouts en de aankoop van een huis voor Chiro Wyvegem werd ook beklonken. De jaarlijkse schuld is in dalende lijn.

Waar sloeg het gemeentebestuur de bal mis?

De onvrede die heerste over de afgevoerde gezins- en bedrijfsbelasting, ebde weg. Oppositiepartij CD&V-Eendracht gooide roet in het eten door tot in den treure te herhalen dat de aankoop van de oude textielfabriek Escolys een grote miskoop was. Dat dit de perceptie van de afgelopen legislatuur een groot stuk vertroebelde, kan niemand ontkennen. Het huidige gemeentebestuur drong er meermaals op aan om constructief mee te denken over de invulling in plaats van de boel te saboteren. Dit kwam pas tot een eindpunt toen de oppositie met een eigen politiek project afkwam onder de naam Ons DNA en ze moesten toegeven dat er geen weg terug was. De onrust rond het tijdelijk uitschakelen van de openbare verlichting was ook een donkere periode tot die begin 2024 opnieuw werd geactiveerd. En ondanks de schitterende restauratie en heropbouw van de kapel en de toren van de afgebrande Sint-Janskerk, loopt de invulling van het schipdeel tot groene oase vertraging op. Wat betreft de Oude Kerk in Vichte is het wachten op subsidies om die te herschilderen. Ook blijft de vraag wat er dient te gebeuren met de Tiegemse kerk: verkopen of houden?

Hoe blikken we terug op de voorbije zes jaar?

Het meerjarenplan werd grotendeels uitgevoerd, en dat terwijl de jaarlijkse schuld in dalende lijn is. De oppositie zette zich bij monde van Eddy Recour vijf jaar lang af tegen het nieuwe Gemeentepunt, maar er kan niet ontkend worden dat dit dé realisatie was van de voorbije legislatuur.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is er een recordaantal van zeven goedgekeurde lijsten ingediend. De huidige coalitiepartijen Samenéén, Inzet en N-VA komen opnieuw op. Huidig burgemeester van Samenéén Gino Devogelaere (67) is lijstduwer, Pauline Vanmarcke (25) trekt de lijst. Inzet heeft als lijsttrekker Jeremie Vaneeckhout (39) en de kopman van N-VA is Koen Tack (62). Oppositiepartij CD&V-Eendracht is opgedoekt. CD&V dient geen lijst in, maar beweert er in 2030 weer te zullen staan. Drie leden van de fractie komen op als Ons DNA met kopman Davy Dewaele (50). Johan Delrue komt met een eigen lijst OK (Onafhankelijke Kandidaten). Vlaams Belang trekt met Martijn De Maesschalck (19) als jongste lijsttrekker ooit in Anzegem naar de kiezer. Youri Devlaminck (50) komt op met de eenmanslijst Lijst Youri.

Lees meer over: