Geschorste burgemeester van Moorslede mag niet deelnemen aan verkiezingen

Ward Vergote investeerde al in verkiezingsdrukwerk maar is door zijn veroordeling niet verkiesbaar. (foto's JS/collage KW)
Laurens Kindt

Ward Vergote, de wegens belangenneming geschorste burgemeester van Moorslede, mag bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober niet op de lijst staan. Dat heeft het gemeentelijk hoofdbureau beslist. Vergote werd in december vorig jaar veroordeeld wegens belangenneming en voldoet daardoor niet meer aan de voorwaarden om zich verkiesbaar te stellen.

Ward Vergote prijkte tot vandaag op de lijstduwersplaats van zijn partij VISIE in Moorslede. Na zijn veroordeling in december 2023, waarbij Vergote één jaar cel met uitstel kreeg wegens belangenneming in een vastgoeddossier, gaf de toenmalige burgemeester al aan dat hij geen verlenging van zijn mandaat ambieerde. Hij werd in juli bovendien geschorst door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) en moest de sjerp afstaan aan partijgenoot Nessim Ben Driss, die nu de lijst trekt.

Bij zijn veroordeling besliste de rechtbank om Vergote niet het recht te ontnemen om een openbaar ambt op te nemen. Daardoor verkeerde de voormalige burgemeester in de waan dat hij verkiesbaar zou zijn. Dat strookt echter niet met het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet. Daarin staat bepaald dat een kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen niet veroordeeld mag zijn voor bepaalde misdrijven. Belangenneming, het misdrijf waar Ward Vergote zich volgens de rechtbank schuldig aan maakte, staat in die lijst.

Geschrapt

Afgelopen zaterdag, bij het neerleggen van de kandidatenlijsten op het hoofdbureau, maakte N-VAPlus de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau erop attent dat er mogelijk een probleem was met de aanwezigheid van Ward Vergote op de kandidatenlijst. “Het is niet aan ons om te bepalen wie op de lijsten mag staan, maar de wet is de wet. En die moet door iedereen gevolgd worden”, aldus lijsttrekker Gert-Jan Hovaere. Tijdens een vergadering van het gemeentelijk hoofdbureau, waarbij de voorlopige kandidatenlijsten definitief moesten afgesloten worden, heeft de voorzitter vandaag (donderdag, red.) bepaald dat Ward Vergote van de kandidatenlijst moet geschrapt worden.

Ward Vergote heeft nu nog de mogelijkheid om beroep aan te tekenen. In dat geval moet de voorzitter van het hof van beroep in Gent zich maandag uitspreken over de kwestie. Tegen dat arrest is geen verder beroep mogelijk. Of Ward Vergote zinnens is om beroep aan te tekenen, is nog niet duidelijk. Normaliter worden morgen alle lijsten voor provinciale en gemeentelijke verkiezingen van oktober gepubliceerd op vlaanderenkiest.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier