Gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye vraagt om ook in Wingene Sportkompas te integreren

Pieter-Jan Verhoye: “Sportkomas helpt kinderen van acht tot tien jaar bij het kiezen van de juiste sport.© Nele Sabbe
Pieter-Jan Verhoye: “Sportkomas helpt kinderen van acht tot tien jaar bij het kiezen van de juiste sport.© Nele Sabbe
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandag 28 juni stelde gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA) een open vraag over het al of niet integreren van SportKompas in Wingene. Als men in het systeem stapt voor 30 november kan men genieten van een voordelig tarief.

SportKompas is een oriëntatietool die kinderen van acht tot tien jaar helpt bij het kiezen van de juiste sport. Met de tool laten Sportwerk Vlaanderen en SportaMundi vzw kinderen ontdekken welke sport het best bij hem of haar past. Zo kunnen ze sneller aankloppen bij de juiste sportclubs in hun buurt.

“Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft 1,3 miljoen euro vrijgemaakt zodat Sportwerk Vlaanderen in de komende vier jaar maar liefst 100.000 leerlingen hun ideale sport kunnen laten ontdekken via SportKompas”, verduidelijkt Pieter-Jan Verhoye. “De scholen en lokale besturen worden zo volledig ontlast en bovendien kan men deelnemen aan een lager tarief dan voorheen.”

Voordelig tarief

SportKompas voorziet een testteam dat de testen komt afnemen op een geselecteerde locatie. Dit testteam brengt al het nodige materiaal mee. De testen gebeuren in groepen van een 20-tal kinderen.

“Als de gemeente wil deelnemen, moeten de scholen geïnformeerd worden over de werking. Daarnaast dient het gemeentebestuur een locatie voor de testafname vast te leggen. Scholen dienen een detailplanning op te maken. Na de testafnames volgen rapportjes en de contactpersoon van elke school krijgt toegang tot het digitaal platform om zo de resultaten te bekijken of op te volgen.”

Kan de gemeente alle kosten van de deelnemende leerlingen en scholen op zich nemen?

“Met onze fractie stellen wij voor dat ook onze gemeente SportKompas organiseert voor alle scholen in het schooljaar 2021 – 2022. Als de gemeente in dit systeem stapt voor 30 november 2021 kan men genieten van een voordelig tarief en een korting van 20 % tijdens het schooljaar.”

“Ik hoop dat de gemeente overweegt om voor november in dit systeem te stappen. Daarnaast stel ik ook de vraag of de gemeente alle kosten van de deelnemende leerlingen en scholen op zich kan nemen.”

Mooi concept

Schepen van Sport Jens Danneels (CD&V) verduidelijkt: “SportKompas is er voornamelijk voor kinderen van het vierde leerjaar en we spreken hier over een 160-tal leerlingen. Het is een mooi concept en het kan een meerwaarde zijn om de kinderen te begeleiden naar de bestaande sportclubs in onze gemeente.”

De huidige kortingsactie kan aanleiding geven om alles opnieuw te bekijken

“SportaMundi neemt de testen op zich en komt ter plaatste en dat kost 10 euro per kind. Enkele jaren geleden hebben de kostprijs en het beperkt aantal kinderen dat getest kan worden per uur, ons wat tegengehouden om SportKompas uit te nodigen naar onze gemeente. De huidige kortingsactie die wordt aangegeven door Sport Vlaanderen, kan aanleiding geven om dit alles opnieuw te bekijken.”

Met scholen bekijken

“Wij zullen initiatief nemen over de mogelijkheid om dat te organiseren en contact opnemen met onze scholen en kijken of de organisatie zowel op financieel als logistiek vlak structureel inpasbaar is in onze bestaande samenwerking. En om van dat voordelig tarief te kunnen genieten, zullen we bij de start van het nieuwe schooljaar dit opnemen met onze scholen.” (Nele Sabbe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.