Gemeenteraad Ruiselede keurt nieuwe namen voor zeven straten goed… maar er is toch één verrassing

De Kasteelstraat in hartje Ruiselede wordt vanaf 1 januari de Dorpsstraat. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Om te vermijden dat de nieuwe fusiegemeente Wingene vanaf 1 januari 2025 met dezelfde of gelijkaardige straatnamen zou worstelen, keurde de gemeenteraad van Ruiselede donderdagavond een nieuwe naam voor zeven straten goed. Verrassend genoeg werd de Tieltstraat uiteindelijk geen Centrumstraat, maar Tiletumstraat.

Voor het bedenken van de nieuwe straatnamen ging het gemeentebestuur niet over één nacht ijs. Eerst deed een speciale werkgroep ‘Straatnamen’ een aantal voorstellen. Daarop volgde een zogenaamd informatie- en participatietraject, waarbij de betrokken inwoners de kans kregen hun zegje te doen. Bovendien werden ook de cultuurraad, de heemkundige kring en enkele belangenorganisaties in dit proces betrokken. Van 21 december 2023 tot en met 21 januari 2024 volgde een openbaar onderzoek, gericht aan de eigenaars en bewoners van alle betrokken panden. Daarbij werden zeven bezwaren ontvankelijk verklaard.

Bezwaren

Hoewel de nieuwe naam ‘Centrumstraat’ voor de Tieltstraat aan alle vereisten voldeed, waren er bezwaren rond de geografische ligging van de betrokken straat die niet overeenstemde met de voorgestelde naam. Daarom werd geopteerd voor Tiletumstraat, waarmee meteen ook werd ingegaan op het verzoek om meer originaliteit en historische achtergrond in de naamkeuze. De overige namen waren al bekend: Bruggestraat wordt Kloosterstraat, Galgenstraat wordt Stropstraat, Kasteelstraat wordt Dorpsstraat, Molenstraat wordt Molendorpstraat, Nieuwstraat wordt Portaalstraat, de Wingenesteenweg wordt Ruiseledesteenweg en de Zandbergstraat wordt Boltraweg. De huisnummers 120 tot 134 van de Bruggesteenweg worden meegenomen in de nummering van de Vagevuurstraat en die van de Vossenstraat in de nummering van de Reigerstraat. De wijzigingen gaan in vanaf 1 januari 2025.

Vergoeding

Oppositie-raadslid Christel L’Hoost (Respect) vroeg – in navolging van andere fusiegemeenten – of de betrokken handelszaken en ondernemingen in Ruiselede een vergoeding zullen krijgen voor de kosten, die de straatnaamwijzigingen onvermijdelijk zullen opleveren. Burgemeester Greet De Roo (RKD) wou daar nog geen uitspraak over doen. “We zijn daarmee bezig, maar in het beste geval zal het om een financiële ondersteuning gaan”, aldus De Roo. “Je kan moeilijk verwachten dat we als gemeentebestuur alle kosten gaan vergoeden.”

De nieuwe straatnamen werden meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier