Gemeenteraad Bredene kaart openbare werken aan: “In een verkiezingsjaar wordt graag nog snel uitgepakt met grootse plannen”

Strandpost 2. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Op de laatste gemeenteraad wou Vicky Dereere, fractieleider N-VA, wel eens weten wat er van de vele aangekondigde werken dit jaar nog in huis zal komen. “We zitten in een verkiezingsjaar en dan wordt graag nog snel uitgepakt met grootse plannen”, aldus Dereere. Wat de nieuwe strandpost 2 betrof, kon burgemeester Steve Vandenberghe alvast verzekeren dat die tegen de start van het seizoen klaar zal zijn.

“Er staan nog heel wat projecten op stapel in 2024”, moest Vicky Dereere vorige gemeenteraad vaststellen. “Het wordt nog een flinke eindspurt voor deze meerderheid. Er zijn voor 600.000 euro werken in Buurtspoorweg voorzien, er komen omgevingswerken in de Noord-Edestraat en het Frans Provoostplein, de kruispunten August Plovieplein met Fritz Vinckelaan en Zeelaan met Frankrijklaan worden aangepakt, strandpost 2 wordt vernieuwd en er moeten camera’s komen op sportcentrum Ter Polder en het Duinenplein. Ik vraag me af hoe en wanneer al die plannen zullen gerealiseerd worden in 2024.”

Schepen van Openbare Werken Steven Buyse kon bevestigen dat de werken in de Buurtspoorwegstraat niet lang meer op zich zouden laten wachten. Over de andere openbare werken bleef de meerderheid eerder vaag. Ook omdat volgens schepen Erwin Feys de omgevingswerken in de Noord-Edestraat en de aanpalende sociale wijk het fiat moeten krijgen van de betrokken woonmaatschappijen.

Werken strandpost 2

“De werken aan strandpost 2 schieten wel goed op”, gaf burgemeester Steve Vandenberghe mee. “Met wat geluk kan de stranduitbating tegen de paasvakantie opnieuw open gaan, maar dat moet zeker kunnen tegen half mei, wanneer het zomerseizoen hier traditioneel aanvat. Hoe sneller, hoe liever want de uitbaters moeten er natuurlijk hun boterham verdienen.”

Schepen Kristof Vermeire wees erop dat nu enkel het strandbargedeelte wordt aangepakt. “De concessiehouder heeft een vergunning om de drie strandbars te vernieuwen. Het Duynegat is als eerste aan de beurt. Het is onze bedoeling om aansluitend ook de redderspost te vernieuwen.”

Burgemeester Vandenberghe merkte op dat het heel wat voeten in de aarde had om de nodige vergunningen vast te krijgen. “Minister Zuhal Demir (die vorige zomer nog op werkbezoek kwam naar Bredene, red.) heeft hier gelukkig haar schouders onder gezet waardoor onze drie strandposten straks een mooie, modernere aanblik zullen krijgen.”

Camera’s tegen overlast

Ook de camera’s op sportcentrum Ter Polder en het Duinenplein moeten er volgens Vandenberghe snel komen. “Het is wel belangrijk dat die voldoen aan de strenge wetgeving inzake privacy, GDPR,…”

Dat ze nodig zijn, leek niemand in de gemeenteraad te betwisten. “Op beide plekken kampen we al langer met overlast. We hebben aanvankelijk geprobeerd het probleem via de jeugddienst, Uit de Marge, jeugdverenigingen,… preventief aan te pakken. Maar dit lijkt niet te volstaan.”

De burgemeester overweegt intussen een structurele aanpak, waarbij ook de inzet van security niet wordt uitgesloten. “Let wel, de politie doet zijn job en wijst de ouders waar nodig op hun verantwoordelijkheid. Maar je kunt natuurlijk niet permanent een politieagent op deze locaties zetten.”

Vicky Dereere stelde daarop voor om zoals in Oostende GAS-boetes uit te delen. “Daarmee sluit je niet alle overlast uit”, bezwoer Vandenberghe.

“Jongeren geven aan dat ze hier te weinig plaats voor ontspanning hebben”, gaf jeugdschepen Kelly Spillier nog mee. “We hebben daarom beslist om jeugdhuis

Creatuur opnieuw elke woensdagnamiddag en vrijdagavond op te houden. Onlangs hebben enkele jongeren zich er creatief uitgeleefd op enkele oude barkrukken. Het bewijst nog maar eens dat ze zich vooral betrokken willen voelen. Maar ik besef ook, alles start uiteindelijk bij de opvoeding…”

Op maandag 25 maart vind de volgende gemeenteraad plaats. De raad vangt aan om 19.30 uur en wordt voorafgegaan door een vragenkwartiertje voor de inwoners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier