Gemeentebestuur wil 127 laadpalen in Zonnebeke

Op dit stuk grond zou de nieuwe carpoolparking komen. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Het gemeentebestuur van Zonnebeke hoopt na de zomer te kunnen starten met de aanleg van een carpoolparking nabij de op- en afrit van de A19. Daar zouden ook 5 laadpalen komen voor elektrische auto’s. In totaal wordt gemikt op 127 laadpalen in de gemeente.

“De gemeente is al enkele jaren in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om een carpoolparking te realiseren te Beselare”, aldus schepen van Mobiliteit Koen Meersseman (#Team8980). “Het openbaar onderzoek is lopende en bij een gunstig verloop hopen we na de zomer te kunnen starten met de werken. De carpoolparking komt langs de gewestweg N303 en in de onmiddellijke nabijheid van het op- en afrittencomplex van de A19 aan de afrit Zonnebeke-Beselare. De parking is ook een stuk lager gelegen dan de gewestweg zelf, waardoor geparkeerde auto’s niet opvallend in het zicht zullen staan. De omgevingsvergunning beoogt de aanleg van een carpoolparking van 40 plaatsen, waarvan 5 voorzien voor elektrisch laden, met inbegrip van het verbreden van de toegangsweg. Ook het plaatsen van een fietsenstalling en het plaatsen van een elektriciteitscabine langs de Wervikstraat op het grondgebied van de gemeente Beselare is voorzien.”

“Ons streefdoel is 127 laadpalen in Zonnebeke”, vervolgt schepen Koen Meersseman. “Momenteel beschikken we over een 35-tal laadpalen. De Vlaamse overheid wil dat er voor iedereen een publieke laadpaal beschikbaar is binnen de 250 meter van de woning. Burgers kunnen online gratis een publieke laadpaal aanvragen in hun directe omgeving. Dit systeem wordt ‘paal volgt wagen’ genoemd. Lokale overheden kunnen echter ook proactief voorstellen doen om laadpalen te plaatsen op strategische locaties. Er werden 17 locaties doorgegeven zoals in de Beselarestraat, de Langemarkstraat, de Passendalestraat, de Geluveldplaats, de Zandvoordeplaats, Tyne Cot Cemetery, Westrozbekestraat, Boudewijnpark, Spilstraat, Tuinwijk…”

Klimaatplan

In 2021 ondertekende het gemeentebestuur het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. Zo moet de gemeente beschikken over een klimaatplan 2030. Samen met de West-Vlaamse Intercommunale, burgers en de milieuraad werd een plan opgemaakt. Dit werd op de gemeenteraad voorgesteld door milieuschepen Johan Demonie (#Team8980). De oppositiepartij Voor Zonnebeke – de nieuwe naam van InSamenSpraak – maakte via raadslid Luk Hoflack brandhout van het plan. “Het is veel te weinig. Ik heb u jaren geleden al gewaarschuwd”, sprak hij tot schepen Demonie. “We hadden een financieel overzicht verwacht, maar niks daarvan is merkbaar. Het is weinig concreet en totaal niet haalbaar. Het is mooi op papier, maar vertoont nog veel hiaten.” Schepen Demonie antwoordde dat het gemeentebestuur zijn best zou doen om alle doelstellingen te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier