“Erg trots dat ik Stephan Mourisse mag opvolgen”: Bram Coppein (LVP) is de nieuwe burgemeester van Vleteren

De nieuwe burgemeester Bram Coppein, samen met zijn echtgenote, kinderen en pluskinderen. © RVL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Het was al snel duidelijk na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag: huidig eerste schepen Bram Coppein van de LVP (Landelijke Volkspartij) wordt de nieuwe burgemeester van Vleteren. Hij volgt partijgenoot notaris Stephan Mourisse op. Die stond niet meer op de lijst.

“Ik ben vooral supercontent met de score van onze hele groep. Het is de beloning voor vele jaren grote inzet, en dat niet alleen tijdens de huidige bestuursperiode. In 2018 haalden we 9 van de 13 zetels met 62,2 procent van de stemmen. Het nieuwe Vleteren Actief behaalde toen 29,9 procent (goed voor 4 zetels), en de N-VA 7,9 procent, maar geen zetel. Met Vleteren Actief in de oppositie kwamen we zeer goed overeen. Zij werkten zeer positief mee, en stemden nooit tegen. Als schepencollege gingen we soms mee in hun voorstellen. Het is dan ook vreemd dat drie van hun huidige mandatarissen afhaakten”, aldus de nieuwe burgemeester.

Vrouwlief

“Mijn vrouw Hanne staat honderd procent achter mij, en dat maakt mij gelukkig. Ze zal nu wat beter slapen, want de jongste dagen was ze zenuwachtiger dan ikzelf. Ze belden mij vandaag (zondag, red.) van WTV, om Vleteren te vertegenwoordigen in hun verkiezingsshow. Maar ik heb bedankt voor de eer. Ik wilde samenzijn met mijn team. Een bevriende garagist uit Woesten maakte van zijn loods een feestlocatie voor ons, compleet met barbecue. Samen met eigen mensen genieten van de overwinning dus.”

“Het laatste dat we willen in Vleteren, is een fusie met andere gemeenten of een stad”

“Ook ben ik zeer trots om burgemeester notaris Stephan Mourisse, die geen kandidaat meer was, te mogen opvolgen. Een wijs man, van wie ik veel geleerd heb. We hebben altijd goed samengewerkt. Ik kijk dan ook met trots terug op heel wat mooie realisaties, en ik bouwde heel wat dossierkennis op. Denk maar aan het nieuwe KSA-lokaal met bijhorend speelplein en de uitgebreide jeugdwerking tijdens de vakantieperiodes. Ik zal nu wel nog meer tijd moeten vrijmaken als zelfstandige voor de politiek. Maar dat deed ik nu ook al. Anders moet je geen lijsttrekker zijn.”

Andere bevoegdheden

“Als burgemeester krijg ik nu een aantal bevoegdheden bij. Dat zijn onder meer Algemeen Beleid, hoofd van Politie, Financiën, Ruimtelijke Ordening, en Brandweer. Mijn huidige bevoegdheden als eerste schepen waren Leefmilieu, Groenbeleid, Jeugd, Sport, Patrimonium en Feestelijkheden. Een aantal van die domeinen zal ik dus doorgeven aan de toekomstige eerste schepen Gerda Goubeir. Maar hierover moeten we nog verder afspreken”, zegt Bram Coppein.

“We hechten zeer veel belang aan de veiligheid en netheid. Dat is voor mij de grootste prioriteit. We werken via een Leaderproject aan de speelzones in Oost- en Westvleteren. Inspraak van de bevolking staat bij mij hoog in het vaandel. Via een bevraging, zullen we nu paaltjes plaatsen in de Edmond Devoostraat. Er moet dringend een oplossing komen voor de problemen in de Kruisboomstraat. En de mensen klagen ook over te veel verkeer en te hoge snelheden in de Hogebrugstraat en de Molenstraat. Dat komt onder meer omdat het zone 30 is in Westvleteren-dorp. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zullen we nog maar eens een onderhoud aanvragen rond de werken langs de N8, die Woesten en Oostvleteren dwarst. Er moet dringend werk gemaakt worden van de fietspaden, de betonstroken en de tarmac, en de zebrapaden. Dat dossier sleept nu al decennia aan”, klinkt het.

“In de wijk Groenerf in Woesten zijn grote renovatiewerken gepland, met onder andere nieuwe rioleringen en wegdek. We willen ons verder goed inzetten voor het verenigingsleven, want dat is cruciaal in een landelijke gemeente. En het laatste dat we willen in Vleteren, is een fusie met andere gemeenten of een stad. Ik denk dat ik spreek voor de hele bevolking, die dichtbijheid van de diensten wil. Vleteren moet zelfstandig blijven! We werken liever verder met Poperinge voor de bib, de brandweer, het dierenasiel Poezewoef, CO7 en Habito, en voor de muziekschool met de Ieperse academie”, besluit kersverse burgemeester Bram Coppein.

Lees meer over: