Discussie over waar Dikke Mathille nu moet liggen

Dikke Mathille ligt al 58 jaar waar ze ligt. © PETER MAENHOUDT
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

De langste discussie op de gemeenteraad was die over de verhuis van het beeld De Zee, oftewel Dikke Mathille, naar de zijkant van het Kursaal. Vooruit vroeg het beeld te laten liggen waar het nu al 58 jaar ligt.

Schepen Björn Anseeuw verdedigde de intentie van het stadsbestuur: “Het kursaal is een concept met geïntegreerde kunst. Die kunstwerken maken deel uit van het gebouw. Omdat het beeld nu moet verplaatst worden in kader van restauratiewerken, is het idee ontstaan om het terug te zetten op zijn oorspronkelijke plaats.”

Schepen Plasschaert lichtte de beslissing toe om een ander beeld te zetten op de huidige plaats van Dikke Mathille, in het kader van Beaufort. Eind september volgt daarover een debat.

Originele wens respecteren

John Crombez riep op om Dikke Mathille te laten liggen. “Vinden jullie de originele wens van de architect belangrijker dan de wens van de Oostendenaars?”

Ook burgemeester Bart Tommelein mengde zich in het debat: “Er zijn nog kunstwerken die op een plaats in de stad staan waarmee heel wat Oostendenaars het nog altijd niet eens zijn.” Hij verwees daarmee naar Rock Strangers op het Zeeheldenplein, dat er kwam onder het beleid van SP.A-burgemeester Jean Vandecasteele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier