Diksmuide wil dagprijs in wzc Yserheem met 5 euro verhogen

Woonzorgcentrum Yserheem in Diksmuide.© ACK
Woonzorgcentrum Yserheem in Diksmuide.© ACK
Redactie KW

Als het Agentschap Zorg en Gezondheid het goedkeurt, dan stijgt de dagprijs in het woonzorgcentrum Yserheem in Diksmuide met 5 euro. Anderzijds hekelt oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe (sp.a-open) de hallucinante uitgaven aan de organisatie Anker die voorlopig de directeur en een hoofdverpleegkundige aanlevert. “De factuur liep vorig jaar op tot ruim 200.000 euro”, zegt hij.

De vorige stijging van de dagprijs dateert van 2012. “Alles is duurder geworden de voorbije tien jaar”, motiveert schepen van Sociale Zaken Katleen Winne (Idee Diksmuide). “In ons woonzorgcentrum lijden we ook een structureel bedrijfsverlies. Met de verhoging van de dagprijs met 5 euro behoren we nog steeds tot de laagste in onze provincie.” Vandaag betaalt een Diksmuideling 48,95 euro per dag in Yserheem en een niet-Diksmuideling 53,36 euro. In het centrum wonen 97 mensen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid moet de prijsverhoging wel nog goedkeuren.

Veel geld

Tijdens de OCMW-raad was Kurt Vanlerberghe kritisch. “Sinds begin vorig jaar doet Diksmuide beroep op de organisatie Anker voor de aanstelling van een hoofdverpleegkundige en sinds de zomer ook voor een interim-directeur. Hoe kan het bestuur tegenover het gewone verplegend personeel verantwoorden dat het een externe hoofdverpleegkundige aantrekt tegen een tarief van ruim 900 euro per dag? In december betaalde Diksmuide meer dan 16.000 euro voor de prestaties van waarnemend directeur. Als je al die uitgaven voor 2020 optelt, dan kom je aan 208.600 euro betaald aan Anker. Dat is ronduit hallucinant. Als het bestuur dan toch geld te veel heeft, dan zou het dat beter spenderen aan het belonen van onze eigen verpleegkundigen, logistieke en zorgkundigen.”

Even nuanceren

Schepen van Personeel bevestigt die uitgave en stelt ook dat de aanwervingsprocedure voor een directeur en één hoofdverpleegkundige nog loopt. “De externe hoofdverpleegkundige werkt drie dagen per week. Naast de uitgave van 208.600 euro vergeet je wel te vermelden dat we vorig jaar 157.500 euro niet hebben uitbetaald aan wedde omdat er geen hoofd bewonerszorg en hoofdverpleegkundige was en sinds een half jaar geen directeur. Met die ‘besparing’ compenseren we de kost voor de waarnemend directeur en de ondersteuning zorg. Stabiliteit en ondersteuning van het personeel en de bewoners is nu belangrijker dan ooit.” (GUS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.