Diksmuide spreekt negatief advies uit over natuurreservaat in Westhoek, ook landbouwers dienen massaal bezwaar in

Op de foto zien we landbouwer Johan Debruyne, die de aanwezige landbouwers kwam vertegenwoordigen tijdens de gemeenteraad in Diksmuide. © DM
Redactie KW

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) wil het bestaand natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei uitbreiden. In 2014 werd al 696 hectare goedgekeurd, maar daar moet nu 190 hectare bijkomen. Het doel is om in het gebied een type 4 natuurreservaat te creëren, het hoogst beschermde natuurgebied dat er is. Hoewel ANB dit project kan uitvoeren op grond die reeds in hun bezit is, heerst er toch onrust onder de boeren in het gebied. Diksmuide gaf intussen een negatief advies.

Een dertigtal landbouwers kwam maandagavond de Diksmuidse gemeenteraad bijwonen. Ze hadden meerdere vragen over het natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei. Ze raakten slechts enkele dagen voor de afloop van het openbaar onderzoek op de hoogte van de plannen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Negatief advies

“Het openbaar onderzoek loopt van 29 januari tot 29 februari”, aldus landbouwer Johan Debruyne, die de aanwezige landbouwers kwam vertegenwoordigen. “Maar pas zeven dagen voordien weten de landbouworganisaties en landbouwers wat er precies gaande is of dat er een openbaar onderzoek lopende is. Waar of door wie is dit blijven liggen? Pas na veel rondvragen hebben we pas de kaarten kunnen bekijken met enkele landbouwers en weten we waarover het gaat. We zullen alvast heel wat bezwaarschriften indienen vanuit de landbouwraad en met betrokken landbouwers. Jonge landbouwers met bedrijven komen namelijk bijna volledig in natuurreservaat type 4 te liggen. Dat is het hoogst beschermde natuurgebied dat er is. We vrezen daarom dat de Handzamevallei niet langer economisch, maar ecologisch zal ingekleurd worden met als onmiddellijk gevolg dat de gronden er waardeloos worden. We vragen niet enkel het negatief advies van de stad, maar ook overleg met hogere instanties.”

Inmiddels met succes, want Diksmuide bracht dinsdagnamiddag een negatief advies uit over het natuurbeheerplan. De stad roept op tot overleg met het ANB en pleit voor de betrokkenheid van de landbouwers.

Kapplannen

Het ANB heeft ook kapplannen voor een bosje van 3 hectare in Esen, om de kwartelkoning een bijkomende broedhabitat te bezorgen in de Handzamevallei. Dat verdwenen stuk bos wil het ANB compenseren in Boezinge. Oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe (Vooruit) vroeg tijdens de gemeenteraad om unaniem van de kapplannen af te stappen. “Om de kwartelkoning een bijkomende broedhabitat te bezorgen in de Handzamevallei wil het ANB in de Esenbroek 3,5 hectare bos kappen. Dat zou worden gecompenseerd met de bebossing van 3,82 ha langsheen het kanaal Ieper-IJzer in Boezinge. Indien toch doorgezet wordt met deze ontbossing, dan zou de boscompensatie beter plaatsvinden op eigen grondgebied langs de rechteroever van de IJzer, tussen Diksmuide en de grens met Nieuwpoort.”

“We vrezen dat de Handzamevallei niet langer economisch, maar ecologisch zal ingekleurd worden met als onmiddellijk gevolg dat de gronden er waardeloos worden” – landbouwer Johan Debruyne

“Het is onbegrijpelijk dat men een bestaand bos wil ontbossen omwille van de zogenaamde kwartelkoning dat zich niet zou kunnen ontplooien, omdat er roofvogels in deze bomen zouden bevinden”, aldus schepen van Milieu Marc Deprez (Idee Diksmuide). “Dit lijkt voor ons nogal bizar, aangezien er aan de overkant een privaat bos is van enkele hectare. In eerste instantie dienen wij vooral ons te focussen om de huidige bossen in Esenbroek te behouden. Hierbij is een volledig draagvlak van de voltallige gemeenteraad, milieuraad en de landbouwraad. Er kan bijgevolg geen sprake zijn om andere sites naar voor te schuiven als compensatie voor deze ontbossing. Verder verzetten wij ons tegen de plannen van een natuurreservaat type 4.”

Schepen van Landbouw Martin Obin (CD&V) is van mening dat het Agentschap reeds over voldoende grond beschikt. “Een natuurreservaat betekent voor hen meer subsidies voor de aankoop van gronden. Alleen al in Diksmuide hebben ANB en Natuurpunt 950 hectare eigendom, wat bijna 10 procent is van de totale oppervlakte van het open landschap. Dit mag toch wel eens stoppen? We hebben ook vragen wat de impact is van dit plan. Welke impact heeft dit voor omliggende percelen en wat zijn de gevolgen van het verhogen van het waterpeil?”

Reactie ANB

“Het gaat hier om de uitbreiding van een bestaand natuurbeheerplan IJzer- en Handzame-vallei dat in 2014 is goedgekeurd”, reageert ANB-woordvoerder Jeroen Denaeghel. “Toen werd er 696 hectare goedgekeurd, nu komt daar 190 bij. Belangrijk: de 696 hectare alsook de 190 hectare uitbreiding zijn allemaal gronden die in het bezit en beheer zijn van Natuur en Bos. Bovendien zijn alle gronden vrij van landbouwgebruik (pacht) en in onderling overleg met de landbouwers aangekocht. Op de meeste percelen voeren landbouwers in samenspraak met ANB natuurbeheer uit, zoals begrazing met runderen en maaien. Er zijn ook geen gevolgen voor de waarde van hun gronden en boerderijen. De beheersmaatregelen in het natuurbeheerplan gelden enkel voor onze percelen.”

“Het natuurbeheerplan werd door de gemeente Diksmuide op 28 januari 2024 zelf op zijn website aangekondigd, dus ze waren wel degelijk op de hoogte” – ANB-woordvoerder Jeroen Denaeghel

“Het voltallige gemeentebestuur werd reeds in 2022 op de hoogte gesteld waarom dit bos nefast is voor de natuurdoelstellingen van de Handzamevallei. Daarom willen we het ook kappen. We hebben het stadsbestuur twee alternatieven voorgesteld. Enerzijds adviseren wij het versterken van aanwezige boskernen, zoals het Praatbos bij Vladslo. Anderzijds adviseren wij de realisatie van een stadsrandbos tussen sportpark De Pluimen en het Eikhof. Het natuurbeheerplan werd door de gemeente Diksmuide op 28 januari 2024 zelf op zijn website aangekondigd, dus ze waren wel degelijk op de hoogte.” (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier