Damse gemeenteraad keurt charter toegankelijke bushaltes goed

Raadslid Lut Anseeuw© GF
Raadslid Lut Anseeuw© GF
Piet De Ville

De Damse gemeenteraad keurde donderdagavond het voorstel van oppositiefractie N-VA goed voor het voor ondertekenen van het ‘Charter toegankelijke (bus)haltes’. “Zo zorgen we ervoor dat ook mensen met een beperking zich vlot in en rond Damme kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer”, klinkt het bij N-VA Damme.

Dit charter moet ervoor zorgen dat de Vlaamse steden en gemeenten meer aandacht hebben voor mensen met een motorische of een visuele beperking bij de inrichting van het openbaar domein; in het bijzonder wat bushaltes betreft. “We moeten zeker gehoor geven aan de oproep vanuit de Vlaamse regering”, stelt raadslid Jan Van Meirhaeghe (N-VA). “Ook mensen met een beperking moeten zich vlot in en rond Damme kunnen bewegen met het openbaar vervoer.”

Toegankelijkheid verzekerd

Door de ondertekening draagt ook Stad Damme bij aan een inclusieve mobiliteit en verklaart ze bij elke investering in openbare infrastructuur na te gaan of de toegankelijkheid voor iedereen verzekerd is. “Door het voorzien van verhoogde perrons, geleide tegels en rubber tegels kunnen niet alleen mensen met een beperking, maar ook ouderen of zelfs jonge ouders met een kinderwagen comfortabeler en veiliger op de bus”, geeft N-VA gemeenteraadslid Lut Anseeuw nog mee.

De Vlaamse overheid voorziet ook subsidiemogelijkheden voor de steden en gemeenten die het charter ondertekenen. Per toegankelijk aangelegde halte is er namelijk een subsidie van 5.000 euro voorzien. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om in te tekenen op een coachingstraject van de Vlaamse overheid voor het uitwerken van een actieplan rond toegankelijke infrastructuur en mobiliteit. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.