Covid-19 beïnvloedt budgettair resultaat van 2020: “Enige reserve is zeker nodig”

De factuur van de nieuwe parking 2 – waar schepen Jan Rosseel bij staat – wordt pas dit jaar in rekening gebracht in de begroting.© (Foto FODI)
De factuur van de nieuwe parking 2 – waar schepen Jan Rosseel bij staat – wordt pas dit jaar in rekening gebracht in de begroting.© (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De gemeentefinanciën kloppen het jaar 2020 af op een bijzonder gunstige manier. Door de coronacrisis gaf de gemeente opvallend minder uit, met een positief eindresultaat als gevolg. Euforie is echter misplaatst, maar waakzaamheid is geboden, want de gevolgen van de coronacrisis zal de gemeente pas dit jaar voelen.

Ingelmunster heeft nog heel wat projecten op de planning staan. Het gemeenschappelijk budget van gemeente en OCMW bedraagt ongeveer 20 miljoen euro. Daarvan gaat ongeveer 8,5 miljoen euro naar personeelskosten. Dit is inclusief het onderwijs, maar die lonen betaalt het ministerie terug. Zowel in exploitatie (dagelijkse uitgaven) als in investering is er minder uitgegeven dan voorzien. De coronacrisis is hier een belangrijke oorzaak van. Zo zijn er bijvoorbeeld veel minder evenementen geweest en daalde de energiekost door het verminderde gebruik van de zalen en de gebouwen. Daartegenover staan wel voor 400.000 euro aan uitgaven die gerelateerd zijn aan Covid-19, zoals de aankoop van mondmaskers, gels, poetsproducten, steun aan de verenigingen, het bloemetje voor elk Ingelmunsters gezin… Deze uitgaven werden wel gecompenseerd door 300.000 euro aan subsidies.

Weginfrastructuur

Tijdens de gemeenteraad werd ook een overzicht gegeven van enkele belangrijke uitgaven. De energiekost daalt, maar bedraagt toch nog altijd 380.000 euro, waarvan ongeveer de helft voor de openbare verlichting.

Informatica neemt een belangrijk deel van het budget. De aankoop van nieuwe servers kostte 216.000 euro. Daarnaast was er nog bijna 390.000 euro nodig voor software en andere IT-uitgaven.

Echte invloed van coronacrisis gaan we nu pas beginnen te voelen

Belangrijke investeringen en weginfrastructuur: Waterstraat (153.000 euro), Jan Breydelstraat en Acaciaplein (600.000 euro), Gentstraat (175.000 euro), Rodenbachwijk (100.000 euro), aankoop en aanleg hondenweide (65.000 euro), aankoop twee nieuwe poetsmachines voor de Cultuurfabriek en het sportcentrum (20.000 euro), nieuwe kasten en een update van de turnzaal van de gemeenteschool (40.000 euro), een minigraver, aanhangwagen en bestelwagen voor de technische dienst (65.000 euro).

“Daarnaast zijn er heel wat projecten waarvan de facturen pas in 2021 in rekening komen. Dit geldt onder andere voor de nieuwe parking (parking 2) van het sportcentrum, een belangrijk aandeel van de werken omgeving Meusbroekbeek, de brug over de Mandel en de afwerking van de Rodenbachwijk”, zegt burgemeester Kurt Windels (De Brug, N-VA & Open VLD).

“We beschikken als gemeente over een opgebouwde reserve van 13.214.599 euro. De financiën van onze gemeente zijn en blijven structureel gezond, maar een degelijke buffer voor de toekomst zal nodig zijn.”

“De grote projecten zoals de vernieuwing van de stationsbuurt, de bouw van een extra zaaldeel voor de sport en de realisatie van een nieuw Cultuurhuis staan op de planning voor de komende jaren. Maar ook de echte invloed van de coronacrisis op de gemeentefinanciën gaan we nu pas beginnen voelen. Het is dus zeker geen overbodige luxe om enige reserve te hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier