Chiro Lange Jo kan tot 2035 in huidig heem blijven

Chiro Lange Jo voelt zich goed op de huidige locatie in de Donkerweg. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Omdat de erfpacht in 2026 afloopt, vreesde Chiro Lange Jo even dat ze zouden moeten vertrekken uit hun vertrouwde heem in de Donkerweg. Maandag keurde de gemeenteraad echter een engagementsverklaring goed, waardoor de Chirojongens alvast tot 2035 op beide oren kunnen slapen.

De gemeente heeft het heem en het terrein van Chiro Lange Jo in de Donkerweg in erfpacht van de kerkfabriek Sint-Paulus, maar die erfpacht loopt ten einde op 31 december 2026. Het gemeentebestuur onderzocht de piste om de jongenschiro samen met de meisjeschiro Ixagodo, die dringend op zoek is naar nieuwe lokalen, onder te brengen in de huidige bibliotheek, maar Chiro Lange Jo verzette zich daartegen.

Omdat een alternatief tegen eind 2026 niet meer gerealiseerd kan worden, zat het gemeentebestuur samen met de kerkfabriek en de leiding om te kijken hoe de jeugdbeweging langer kan blijven op de huidige site. “We zijn tevreden dat er een tijdelijke oplossing is, maar blijft de huidige locatie een optie voor de toekomst of mag ik hieruit concluderen dat dit niet meer mogelijk is?”, vroeg Brecht Bogaert (CD&V).

Duurzame oplossing

“Hier gaat het enkel om een engagementsverklaring dat de Chirojongens kunnen blijven tot er een haalbare, betaalbare en gedragen oplossing voorhanden is en dat ze zich zeker tot 2035 geen zorgen hoeven te maken”, antwoordde schepen van Jeugd Peter Vantomme (N-VA). “Initieel is het de bedoeling om een oplossing te vinden voor de Chiromeisjes. We willen een duurzame oplossing op lange termijn voor de bibliotheek, de brandweerkazerne, de locaties van de Chiro’s…”

“Deze overeenkomst bepaalt alleen dat wij een engagement nemen dat de Chirojongens altijd een plaats zullen hebben en dat we met alle partijen, inclusief de Chirojongens, gaan kijken om een alternatief te ontwikkelen”, vulde burgemeester Dominique Cool (N-VA) aan. “Zolang er geen alternatief is, blijven zij toegang krijgen tot de huidige site. Van zodra er een alternatief uitgewerkt is in consensus met elkaar, dan is het de bedoeling dat ze naar die nieuwe site gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier