Aantal vaststellingen sluikstorten in Roeselare stijgt, overtreders niet altijd beboet

Tijdens de Week van de Handhaving werd onlangs al flink ingezet op extra controles en dat zal in de toekomst ook het geval zijn. (foto SB) © Thomas Dubois (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Er zijn meer vaststellingen van sluikstorten in Roeselare. Dat leidt ook tot heel wat boetes, al is het niet altijd vanzelfsprekend om overtreders te identificeren.

“Een jaar geleden stelde ik, ook naar aanleiding van de week van de Handhaving, de vraag welke acties ondernomen werden en welke conclusies hieruit zouden getrokken worden”, horen we van Stefaan Van Coillie (CD&V).

“Onder andere sensibilisering maar vooral extra controles waren hiervoor de speerpunten. Maar wat zijn nu een jaar later de vaststellingen? In de pers lazen we dat er in het eerste kwartaal van 2021 maar liefst 120 vaststellingen met de verborgen camera waren op het Roeselaars grondgebied. Enerzijds kan je zeggen; de extra controles met de verborgen camera hebben resultaat en anderzijds er zijn meer feiten van zwerfvuil en sluikstorten. Welke feiten worden gemeld en geconstateerd met de camera? Stijgt dit aantal, zowel wat betreft de meldingen als de vaststellingen met de camera?”

Schepen Marc Vanwalleghem (CD&V): “Bij een vaststelling van zwerfvuil of sluikstoren wordt dit via een beveiligde weg overgebracht naar de politie die tot identificatie kan overgaan, daarna volgt een voorstel tot GAS-boete of gemeenschapsdienst. Er is inderdaad een stijgend aantal vaststellingen, ook door een grotere inzet van camera’s. In 2019 waren er 180 vaststellingen, maar het aantal weken inzet was 51, het opstartjaar. In 2020 waren er 205 vaststellingen, 67 weken inzet. In 2021 zijn het 120 vaststellingen op 18 weken in het eerste kwartaal. Dat betekent dat er meer vaststellingen zijn, maar ook meer camera-inzet. De locatie verschilt ook.. Een glasbol in een druk bewoonde wijk heeft meer sluikstorten door voorbijgangers, minder door mensen met de auto, dus is het moeilijker om mensen via de nummerplaat te identificeren. Daarnaast zitten we met corona waardoor identificeren door het mondmasker moeilijker is. Een boete bedraagt 250 euro. Bij grotere sluikstorten, zoals een matras in een gracht, is het iets duurder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier