Fusiedossier: Anzegem wil (nog) geen schaalvergroting

De meeste politici in Anzegem staan niet te springen voor een fusie (gf).
De meeste politici in Anzegem staan niet te springen voor een fusie (gf).
Redactie KW

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil door middel van fusies het aantal gemeentes op termijn halveren. Op basis van het aantal inwoners zullen deze gemeenten financiële steun krijgen. Dit in de vorm van schuldovername door Vlaanderen. Maar in Anzegem staan ze niet te springen voor een schaalvergroting.

Tijdens de vorige legislatuur waren er zeven vrijwillige fusies met ondermeer Deinze (Deinze, Nevele) en Kruisem (Kruishoutem, Zingem). En dat aantal wil Somers deze legislatuur verdubbelen. “Het belang van sterke lokale besturen werd opnieuw aangetoond door de coronacrisis”, stelt Somers. “We willen nog meer bevoegdheden doorspelen, maar botsen op de beperkte schaal. Kleine gemeenten dreigen te verzuipen door een gebrek aan slagkracht en de dienstverlening moet beter worden. Het bedrag per inwoner in de vorm van schuldovername varieert van 200 euro tot 500 euro, afhankelijk van de grootte van de fusie.”

In Anzegem is men nog niet bezig met het fusieverhaal van Somers. “Momenteel is de gezondheidscrisis hetgeen waar we als bestuur van wakker liggen”, aldus burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén). “Rond fusies moeten de intergemeentelijke gesprekken nog op gang komen.”

Geen bedrijf

“Terwijl de liberalen de overheid eerder als een bedrijf zien en gaan voor schaalvergroting met de daaraan verbonden financiële voordelen, ziet onze partij het anders”, zegt gemeenteraadslid Jeremie Vaneeckhout (INZET). “Voor ons staat nabijheid en dienstverlening voorop. Een gemeente kan zeker vergeleken worden met een bedrijf, maar heeft een diepgaandere rol. En alles moet ook niet winstgevend zijn, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Ik zie geen uitdagingen voor Anzegem waar we zelf niet op kunnen antwoorden. Met onze 15.000 inwoners zijn we voldoende groot om nog dicht bij de mensen te staan.

“Ik geloof er niet in als wonder- formule”

“Het enig voordeel is het financieel cadeau”, vervolgt Vaneeckhout. Het is Vlaanderen die de kwijtschelding van de schulden betaalt, maar dat wordt uiteindelijk toch opnieuw naar de burgers geschoven via belastingen. Wij zien de meerwaarde van een fusie niet en willen het verenigingsleven en de eigen kracht per deelgemeente ondersteunen. Escolys (De locatie van het oude textielbedrijf, waar de gemeentelijke diensten over enkele jaren hun intrek nemen, red.) is in de eerste plaats de backoffice van de diensten. Maar de dienstverlening zelf moet in de dorpskernen gebeuren zoals bijvoorbeeld een afspraak met het Sociaal Huis bij de burgers thuis.”

Landelijk karakter

Anzegem heeft als gemeente een landelijk karakter, en wil dat graag zo houden.©GV
Anzegem heeft als gemeente een landelijk karakter, en wil dat graag zo houden.©GV

“Wat een eventuele fusie betreft, dienen een aantal objectieve criteria op gelijst te worden. Deelgemeente Anzegem heeft bijvoorbeeld een landelijker karakter dan Vichte. Er wordt dan eerder richting Deerlijk gekeken voor een fusie, terwijl Anzegem eerder richting Wortegem-Petegem kijkt. Op zich hoeft een fusie niet in dezelfde regio te zijn, maar in dit voorbeeld gaat het dan over een heel uitgestrekte fusiegemeente. Bottomline, ik geloof er niet in als wonderformule.”

“Anderzijds zijn we wel vóór verdere professionalisering, zowel van het gemeentepersoneel als van het bestuur en in de vorm van digitalisering. Je moet het zien als een KMO van 15.000 aandeelhouders die je moet besturen. De tijd dat je als politicus enkel naar de eetfestijnen kon gaan, en daarnaast een voltijdse job deed, is voorbij. Nu heb je dossierkennis nodig.”

Nu toehappen

N-VA Anzegem heeft een ander standpunt. “Een fusie met Deerlijk lijkt ons vanzelfsprekend”, aldus gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack. “We werken nu al samen voor het zwembad, de brandweer en hebben een gemeenschappelijke mobiliteitsambtenaar. Samen komen we aan ongeveer 30.000 inwoners wat ons 12 miljoen euro aan vermindering van schuldenlast zou opbrengen. We moeten nu toehappen voor een fusie nu we nog een bedrag per inwoner krijgen. Als het zal opgelegd worden, zal het volgens mij zonder vergoeding zijn.” (GV)




Volgende week: Wat denken de buurgemeenten van het fusiedossier?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier