Eddy Vanacker is nieuwe schepen in Langemark-Poelkapelle: “Activiteiten ontwikkelen met aandacht voor lokaal talent”

Eddy Vanacker is sinds 1 januari schepen van Langemark-Poelkapelle in opvolging van Johan Vanysacker. (foto pco)©Philippe Corneillie
Eddy Vanacker is sinds 1 januari schepen van Langemark-Poelkapelle in opvolging van Johan Vanysacker. (foto pco)©Philippe Corneillie
Redactie KW

Zoals afgesproken tijdens de coalitievorming maakt Eddy Vanacker (CD&V) sinds 1 januari deel uit van het schepencollege in Langemark-Poelkapelle. Hij volgt Johan Vanysacker op. “Ik zie het heel hard zitten om samen met het team ontspannen aan de slag te gaan”, blikt de Bikschotenaar vooruit.

Eddy Vanacker (53) lijkt met zijn lange, ondertussen grijze, lokken op een ruige Viking. “Ik heb een vrij strenge opvoeding genoten”, vertelt hij. “We sloten ons aan bij de KLJ omdat we dan op 17 jaar een avondactiviteit konden meepikken. Later kocht ik met mijn eerste loon een elektrische gitaar. Ik kon geen noot muziek lezen en ben bovendien linkshandig. Na mijn rockperiode zijn we een folkgroepje Anveld begonnen met een optreden op Dranouter als hoogtepunt.”

“Eerlijk, ik was een slechte muzikant, maar wel een creatieve. Op een dag vond ik daar zelf een woord voor dat me het best omschrijft: serendipiteit. Het klinkt hoogdravend, maar betekent iets onverwachts bruikbaars vinden, terwijl je naar totaal iets anders zoekt. Ik schreef destijds liedjes en het eindresultaat had nauwelijks iets te maken met wat ik oorspronkelijk in gedachten had. Ik bekijk het leven graag vanuit meerdere invalshoeken”, zegt Eddy filosofisch. “Ondertussen is mijn muzieksmaak geëvolueerd naar jazz en klassiek.”

Carrièreswitch

Eddy is samen met Sylvie en vader van Lenneke (13), Warre (12) en Foeke (9) en woont in de Pilkemstraat. “Ik ben een geboren en getogen Bikschotenaar. Het supportersschap voor Club Brugge kreeg ik met de moedermelk mee. Toen de krant binnenkwam, kaapte mijn oudere broer Herold steevast de sportbladzijden voor mijn neus weg. De politieke pagina’s bleven over. Samen met mijn vader volgde ik de actualiteit, maar politieke debatten werden thuis niet gevoerd.”

“In 2006 klopten verschillende partijen bij me aan. Later vroeg CD&V om mee te werken in het partijbureau. Dat backoffice engagement lag me wel. In 2012 kwam ik als eerste opvolger in de gemeenteraad en in 2018 was ik rechtstreeks verkozen”, vertelt Eddy. “In de voordrachtakte staat bewust Brecht Bogaert als mijn opvolger. Mocht het nodig zijn, dan staat een jongere klaar.”

“Ik wil zoveel mogelijk ideeën spuien en niet koppig vasthouden aan dat ene idee”

Eddy Vanacker brak destijds zijn hogere studies al na één jaar af. “Voor mijn legerdienst koos ik doelgericht voor een Franstalige sectie en ik mocht opdraven in de keuken van een kazerne in Keulen. Na mijn afzwaai kwam ik terecht bij Philips in Roeselare. Na bijna 20 jaar nachtarbeid en een pijnlijke sluiting van het bedrijf heb ik toen resoluut gekozen om het over een andere boeg te gooien.”

“Via een goede opleiding bij de VDAB volgde ik eerst lessen voor administratief medewerker en nadien boekhouden. Daarna ben ik gestart bij stad Roeselare op de financiële dienst. Die ommekeer van arbeider naar bediende was ingrijpend. Ondertussen werk ik tien jaar op de financiële afdeling. Sinds december is dat halftijds om me volop te kunnen engageren voor mijn schepenmandaat.”

Samen met mensen

Eddy Vanacker is als schepen bevoegd voor Jeugd, Sport, Cultuur, Toerisme, Kunstonderwijs, Bibliotheek, Beheer feestzalen en feestmateriaal. “In de voorbije maanden heb ik op vraag van de dienst Ontspanning al eens gaan piepen. Ondertussen heb ik afgetoetst welke visie ik kon ontwikkelen. Dat zijn geen beleidsacties. Het is actueel, maar corona toont aan dat recreatief bewegen voor lijf en leden echt belangrijk zijn. Dus wandelen, fietsen en joggen vind ik top. Activiteiten ontwikkelen zal met aandacht zijn voor lokaal talent en plaatselijke handelaars. Het toerisme kan zich verder onderscheiden als verhalengemeente.”

“Ik hoop dat ik meerwaarde kan zoeken en vinden. Ik moet dat realiseren met mensen. Ik weet op welke manier ik dat wens aan te pakken. Thuis hangt er al jaren een spreuk op van de voorzitter van de cultuurraad: ‘Geef mensen een pluim en ze krijgen vleugels’. Ik heb de ambitie om voor het einde van de legislatuur alle verenigingen te bezoeken. Ik wil naar hen luisteren tijdens een activiteit of een bestuursvergadering. Het liefst wil ik zoveel mogelijk ideeën spuien en niet koppig vasthouden aan dat ene idee.” (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier