Damme niet opgezet met tweede golfdomein in Knokke-Heist: “Project brengt de polders enorm veel schade toe”

“Dit project overstijgt de draagkracht van de regio”, stelt burgemeester Joachim Coens van de Knokse buurgemeente Damme. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het project voor een tweede golf, met heel wat bijhorende faciliteiten zoals hotel- en congresruimtes, krijgt nu ook tegenstand vanuit eerder onverwachte hoek. “Dit project overstijgt de draagkracht van de regio en brengt de polders enorm veel schade toe”, zegt burgemeester van Damme Joachim Coens.

Bouwmagnaat Paul Gheysens van Ghelamco maakt al meer dan twintig jaar geleidelijk aan werk van een tweede golfdomein in Knokke-Heist door aan de rand van Knokke, achter het AZ Zeno ziekenhuis, het ene na het andere perceel landbouwgrond op te kopen. De plannen bevatten 18 internationale wedstrijdholes, een groot hotel, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter en 1.350 parkeerplaatsen op een domein van zo’n 120 hectare.

Zuhal Demir

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, dat stelt dat er echt nood is aan een tweede golfdomein, aangezien het bestaande steeds volgeboekt is, stond steeds achter de plannen en verleende dan ook positief advies naar de hogere overheid toe. Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde in eerste instantie een omgevingsvergunning maar verleende die na enige – eerder minimale – bijsturingen in het dossier dan toch. Maar projectontwikkelaar Peter Taffeiren trok samen met een aantal natuurverenigingen naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen om het project af te voeren wegen “megalomaan” en nefast voor de polders en de waterhuishouding.

Het is bij deze instantie dat het dossier nu momenteel zit. Met Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V) roert zich nu een bijkomende stem in het debat.

Draagkracht

“Goed zo dat Vlaanderen actief duinen wil redden”, zo reageerde hij op X op het bericht dat de Vlaamse regering een miljoenenproject in de duinen doorkruist. “Nu nog het complex zo groot als zeven ziekenhuizen op een nieuwe golf in landbouwgebied aan de andere kant van de kust tegenhouden.”

Gevraagd naar meer toelichting stelt Coens het volgende: “Dit project overstijgt de draagkracht van de regio en brengt de polders enorm veel schade toe. Het duwt de verstedelijking van Knokke-Heist, die nu al sterk aan de gang is, nog veel meer richting Damme en het hinterland toe.”

“Zelf zou ik me niet moeien in een andere stad of gemeente” – Jan Morbee, burgemeester Knokke-Heist

“Zelf zou ik me niet moeien in een andere stad of gemeente, maar iedereen heeft recht op zijn mening”, reageert Knokke-Heist burgemeester Jan Morbee. “Dit dossier zit nu bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, dus voorlopig zullen we daar verder geen commentaar op geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier