Corona zet geen rem op investeringen in Damme

Joachim Coens (links) en Bart Desutter lichten de investeringsplannen van de stad toe. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Joachim Coens (links) en Bart Desutter lichten de investeringsplannen van de stad toe. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Ook in Damme hebben de economische gevolgen van de coronacrisis een impact op het budget. “Maar door de gezonde basis van onze stadsfinanciën heeft dit geen gevolgen voor de voorziene investeringsprojecten”, zegt schepen van Financiën Bart Desutter, die samen met burgemeester Joachim Coens vooruitblikt naar enkele grote projecten in 2021.

200.000 euro, dat is grosso modo het bedrag dat de stad Damme als gevolg van de coronacrisis in 2021 minder zal ontvangen uit aanvullende personenbelasting, onroerende voorheffing en verkeersbelasting.

“Dankzij de gezonde basis van de stadsfinanciën dringt een grote besparingsoperatie zich echter niet op, er moet dus niet geschrapt worden in voorziene investeringsprojecten”, aldus schepen van Financiën Bart Desutter (CD&V+). “Dit jaar, in het najaar, worden twee grote dorpskernvernieuwingsprojecten uitgevoerd, namelijk in Oostkerke en in Den Hoorn. Het gaat telkens om projecten waarbij zowel ondergronds wordt gewerkt aan het rioleringsstelsel, als bovengronds aan meer verkeersveiligheid en een aangenamere leefomgeving”, stelt burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “In Oostkerke gaat het om een totale kostprijs van 4 miljoen euro waarvan het stadsaandeel 1,3 miljoen bedraagt en in Den Hoorn, waar onder meer een mooie pleinfunctie komt aan de kerk, om een kostprijs van 1,25 miljoen waarvan 600 000 ten laste van de stad.”

Herbestemmingen

“De stad en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) investeren samen 7 miljoen euro – waarvan 1,2 miljoen door de stad – voor de verwerving van de kazernesite in Sijsele. De akte hiervoor wordt in de loop van het jaar verleden”, stelt burgemeester Coens. “Zoals bekend willen we de site, die nu nog gebruikt wordt door het Rode Kruis voor de opvang van asielzoekers, ontwikkelen voor de Wijk van de Toekomst. Ook voor de zogenaamde ‘OCMW-site’ of Hospitaalsite in Damme zetten we dit jaar belangrijke stappen. We gaan op zoek naar één grote ontwikkelaar, of een consortium, voor de realisatie van de herbestemming van de site met ruimte voor bewoning, een commerciële en een toeristisch-culturele functie. Geïnteresseerde kandidaten moeten zich uiterlijk op 1 maart aanmelden en ik kan alvast meegeven dat er al enkele grote spelers interesse toonden.”

Lift in stadhuis

“Zwerfvuil is een doorn in het oog van veel Dammenaars dus zullen we investeren in meerdere camera’s tegen zwerfvuil en sluikstorten”, gaat schepen Desutter, ook bevoegd voor milieu verder. “Nog vanaf dit jaar komen er een financiële stimulans voor onthaalouders, waaraan er een tekort is, en een geboortepremie.”

Het stadsbestuur wil in 2021 ook investeren in optimalisatie en onderhoud van stadsgebouwen zoals dakwerken en in het installeren van zonnepanelen op de Cultuurfabriek in Sijsele en het administratief centrum in Moerkerke. “Ook de renovatie van de binneninrichting van het stadhuis wordt verdergezet en de langverwachte lift zal normaal gezien nog deze maand voor het eerst in gebruik genomen kunnen worden”, besluit burgemeester Coens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier