Commissie zet licht op groen voor afschaffing opkomstplicht bij lokale verkiezingen

© Frank Meurisse
© Frank Meurisse

De commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de afschaffing van de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen. De linkse oppositie noemt de afschaffing een grote vergissing.

Nadat er de voorbije dagen wat twijfel was gerezen over de positie van meerderheidspartij CD&V stemde de christendemocratische toch voor de afschaffing van de opkomstplicht. Groen en Vooruit stemden tegen, Vlaams Belang onthield zich.

Het goedgekeurde decreet gaat niet enkel over de afschaffing van de opkomstplicht. Zo schaft de hervorming ook de impact van de lijststem af en wordt de quasi-rechtstreekse verkiezing van de burgemeester ingevoerd. Maar veruit de meeste discussie ging naar de afschaffing van de opkomstplicht.

Historische vergissing

Dinsdag nog bestempelden twintig politicologen in De Standaard de afschaffing als een “historische vergissing”. “Politieke wetenschappers zijn het zelden eens met elkaar, maar dit keer is het overduidelijk. Het afschaffen van de opkomstplicht zal leiden tot minder deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen”.

Volgens minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) is de essentie van het decreet dat de burgers “meer greep krijgen op hun lokale democratie ten nadele van de particratie. Burgers gaan meer kunnen bepalen wie in de gemeenteraad zetelt, wat de meerderheid wordt en wie er burgemeester wordt”, aldus Somers.

Het decreet verhuist nu naar de plenaire van het Vlaams Parlement.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.