Coalitie in Anzegem is bekend: Samenéén versterkt absolute meerderheid met partij Inzet

De Anzegemse coalitie met Samenéén en Inzet zal Anzegem in goede banen leiden vanaf december 2024. © GV
Gerda Verbeke

Nadat de kaarten geschud werden op zondag 13 oktober is er een coalitie op de been gebracht in de gemeente Anzegem. Het initiatiefrecht startte op 14 oktober waarbij Pauline Van Marcke (Samenéén) veertien dagen de tijd kreeg om een meerderheid te vormen. Ook al behaalde Samenéén een absolute meerderheid van 13 op 25 zetels, toch besliste de fractie om het draagvlak te vergroten. “Ik heb geijverd om een sterke coalitie te vormen en daarmee een stabiel bestuur te verzekeren voor de komende zes jaar”, stelt Van Marcke (25). “Een brede en stabiele meerderheid van 19/25 zetels weerspiegelt een breed gedragen mandaat van de Anzegemse kiezers.”

LEES OOK: Zo stemde Anzegem

Het wordt een verderzetting van de huidige coalitie, maar dan enkel met partij Inzet. Huidig schepen Davy Demets (Inzet) zal de volledige zittingstijd 2025-2030 een schepenstoel innemen en huidig gemeenteraadslid Jeremie Van Eeckhout (Inzet) deelt de positie van gemeenteraadsvoorzitter met huidig gemeenteraadslid Kris De Meulemeester (Samenéén) (verdeelsleutel 4/2 jaar, red.). Samenéén levert de burgemeester en vier schepenen. Naar cijfers toe vertaalt zich dat in een meerderheid van 19 op 25 zetels, tegenover een oppositie met zes zetels. Concreet staan Samenéén (13) en Inzet (6) aan het roer en zitten Ons DNA (4), Vlaams Belang (1) en N-VA Anzegem (1) op de oppositiebanken.

Ideale startpositie

Samenéén ging in gesprek met alle partijen. “Iedereen kreeg ruime inspraak in het proces. Vanuit onze groep vonden we uiteindelijk de beste aansluiting bij Inzet, de tweede grootste partij waar we de afgelopen legislatuur samen mee bestuurden”, aldus Van Marcke. “Met onze raakpunten rond visie gaan we verder aan de slag om het beleid vorm te geven. Constructief, zoals de afgelopen jaren. Deze coalitie is de meest democratische keuze om de krachten van beide partijen te bundelen. Een ideale startpositie.”

“Eigenlijk werken we al twaalf jaar succesvol samen”, stelt voorzitter Inzet Jeremie Vaneeeckhout de twee voorbije legislaturen overschouwend. “We houden elkaar wakker en vinden steeds oplossingen. Dat wordt ook bij verkiezingen door de inwoners gesmaakt. Afgelopen dagen hadden we ook heel goede gesprekken over hoe we onze gemeente nog beter kunnen maken voor onze inwoners, onze (landbouw)ondernemers en onze verenigingen. Klaar om snel werk te maken van een beleidsplan dat onze dorpen veiliger, warmer en aangenamer maakt.”

Op papier

En of de overdracht, inclusief het gedeeld voorzitterschap van de gemeenteraad, formeel bestendigd zal worden – met een papiertje en een handtekening – verwijzend naar de episode Delrue-Degroote die in de helft van deze legislatuur het politieke landschap ondersneeuwde? “Zeker en vast”, knipoogt schepen Louis Degroote (Samenéén). “Al blijft het basisprincipe dat een gegeven woord een woord moet zijn, een ongeschreven èn gouden regel.”

N.v.d.r. in het begin van de legislatuur 2019-2024 werd binnen Samenéén de mondelinge afspraak gemaakt dat gewezen schepen Johan Delrue in de eerste helft zou zetelen, waarna Louis Degroote het schepenambt zou overnemen. Als puntje bij paaltje kwam, weigerde Delrue zijn ontslag in te dienen, waardoor de burgemeester en de overige schepenen moesten overgaan tot zijn afzetting aan de hand van het aannemen van een ‘individuele constructieve motie van wantrouwen’.

Eerste reacties

Davy Dewaele stelt dat zijn partij van bij aanvang de ambitie had om mee te besturen. “Het was duidelijk dat de kaarten niet evident lagen na de verkiezingsuitslag”, stelt Dewaele (Ons DNA). “Dit temperde onze ambitie niet en we gingen met een duidelijk plan aan de onderhandelingstafel zitten. Vanzelfsprekend vinden we het dan ook spijtig dat we de komende legislatuur niet mee aan het roer zitten. Tegelijk geloven we er oprecht in dat we door op een constructief kritische wijze oppositie te voeren, iets voor Anzegem kunnen betekenen.”

Huidig gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack (N-VA Anzegem) neemt een afwachtende houding aan. N-VA Anzegem wacht af wat de plannen zullen zijn van het bestuur met de gemeente. “Indien nodig, zal onze stem duidelijk weerklinken in de oppositie”, zegt Tack in een eerste reactie. “Samen vertegenwoordigen ze een grote meerderheid van de Anzegemse bevolking, dus zullen ze moeten bewijzen dat ze deze verantwoordelijkheid naar behoren zullen vervullen. Wij zullen onze controlefunctie met volle passie invullen met een kritische, doch correcte houding.”

Martijn De Maesschalck geeft mee dat hij de belofte deed aan Samenéén om kritisch en constructief oppositie te voeren in het algemeen belang van de gemeente. “We wensen de twee partijen veel succes de komende legislatuur”, aldus De Maesschalck (Vlaams Belang).

Samenstelling college burgemeester en schepenen

Op de openbare installatievergadering van 5 december 2024 in de theaterzaal in het Gemeentepunt zullen de mandatarissen geïnstalleerd worden – zoals het vakjargon het wil. De nieuw samengestelde raden zijn vanaf dan bevoegd, evenals het nieuw samengestelde college, de nieuwe burgemeester en het nieuw bijzonder comité voor de sociale dienst. De leden die niet herverkozen zijn, zetelen vanaf dan niet meer. De komende dagen zullen de bevoegdheden verdeeld worden.

Het nieuwe schepencollege ziet er als volgt uit: Pauline Van Marcke (Samenéén) burgemeester, vijf schepenen: Gino Devogelaere (Samenéén), Louis Degroote (Samenéén), Anja Desmet (Samenéén), Petra Devos (Samenéén) en Davy Demets (Inzet) en een gedeeld voorzitterschap gemeenteraad tussen Jeremie Vaneeckhout (Inzet) en Kris Demeulemeester (Samenéén).