Claeys reageert fel op kritiek van Dedecker en Vermote

Maarten Claeys. © IV
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober hebben Nicolas Vermote (Pro Nieuwpoort) en Dimitri Dedecker (Gezond Verstand Nieuwpoort) hun krachten gebundeld om het stadsbestuur van Nieuwpoort op te roepen het verbod op verkiezingsborden op te heffen. Deze onverwachte samenwerking heeft de nodige reacties uitgelokt, waaronder een scherpe repliek van Maarten Claeys, voorzitter van de gemeenteraad en van CD&V Nieuwpoort.

Claeys uit zijn ongenoegen over de manier waarop Vermote en Dedecker zich profileren. “We hadden vrijdag met alle fracties een vergadering gepland om het probleem te bespreken, maar de heren zijn ons voor en wensen zich te profileren,” aldus Claeys. Hij wijst erop dat dit standpunt een volledige ommezwaai is, aangezien het verbod destijds unaniem werd goedgekeurd door de gemeenteraadsfractie van Pro Nieuwpoort, waar Vermote deel van uitmaakt. Maarten Claeys voegt er nog aan toe: “Het initiatief van Dedecker en Vermote sloot de andere fracties (N-VA en VB) uit. Dit is precies de reden waarom wij de vergadering wilden uitbreiden.”

Daarnaast zet Claeys vraagtekens bij de Dedeckers optreden. “Dimitri Dedecker gedraagt zich al als een gemeenteraadslid, maar hij is het nog niet. De partij Gezond Verstand is nog altijd niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad,” benadrukt Claeys. Hij merkt op dat Gaëtan Billiau weliswaar onafhankelijk gemeenteraadslid is, maar tot op heden nog geen verkozen lid van Gezond Verstand Nieuwpoort.

Met deze woorden zet Claeys de verhoudingen binnen de Nieuwpoortse politiek op scherp. Het is duidelijk dat de discussie over het verkiezingsbordenverbod nog lang niet voorbij is.

“Als je spreekt als oppositiepartij of partij uit de minderheid, moet je iedereen betrekken in het overleg. De partijen van Gezond Verstand en Pro Nieuwpoort spraken vooral voor hun eigen rekening. Toen ik N-VA polste, was hun mening ‘laat het zoals het vroeger was’, maar zij staan wel open voor dialoog”, zegt eerste schepen Bert Gunst (CD&V).

“Toen ik Ronny van der Voorde van het Vlaams Belang aansprak, zei hij ‘geen borden’. In de wandelgangen hoorde ik dat Dr. Steven De Vos zelf een partij wil oprichten die ook zegt ‘ook voor ons geen borden’. Dus uiteindelijk zitten we komende dinsdag rond de tafel, maar ik voel nu al aan dat de oppositie verdeeld is over het idee van de borden. Wij geloven dat de beste campagne de dag na de verkiezingen begint.”

“Bij CD&V staan wij tussen de mensen, zijn wij elke week, elke dag op pad om mensen te ontmoeten. Dit is ons succesverhaal van de afgelopen dertig jaar. Tussen de mensen staan en reclame maken met borden en denken dat je zo aan politiek doet, is volgens mij politiek uit de jaren zeventig. Wij willen altijd overleggen, maar als ook bij de oppositie geen meerderheid is om dit te willen, blijft alles zoals het is. Het is duidelijk dat ook bij de fractie van Pro Nieuwpoort twee van de drie raadsleden in 2012 en in 2018 dit verbod hebben gesteund. Uiteindelijk zijn er enkele nieuwe ‘spelers’ die de spelregels willen veranderen. En uiteindelijk is er de democratie zoals iedereen het zo graag wil. Niet wat enkelen willen, maar wat de meerderheid wil. Volgende donderdag 27 juni wordt dit besproken in de gemeenteraad. Dan zullen we zien wat de uitkomst is.”