CD&V-schepen Bernard Fonteyne stapt in oktober over naar N-VA + Trots

Vlnr. Marnic Vandenbroucke, Francis Bonte, Bernard Fonteyne, Gudrun Debrabandere en Kevin Verhoye. © Frank

Schepen Bernard Fonteyne staat de komende verkiezingen niet meer op de CD&V-lijst, wel op die van de nieuwe beweging N-VA + Trots. “Als verruimer”, zegt Bernard. “Ik blijf wel tot aan de verkiezingen in het schepencollege zetelen als onafhankelijk schepen. N-VA + Trots is een weloverwogen keuze en de beste optie voor de toekomst.”

Dat het al een tijdje geen honderd procent boterde tussen schepen Bernard Fonteyne en de rest van het schepencollege hoorden we al wel een keer in de ‘lokale’ wandelgangen. Woensdagavond 6 maart was de schepen op de 2de persconferentie van N-VA + Trots’ en maakte er bekend dat hij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen van oktober niet meer voor de CD&V zal opkomen maar wel op de lijst van ‘N-VA + Trots’.

Andere politieke toekomst

“Een beslissing waar ik goed heb over nadacht”, zegt Bernard. “Ik voelde me al een tijdje niet meer in mijn goede doen bij de CD&V en ik was het niet altijd 100 procent eens met de manier van handelen van het schepencollege. Naar mijn mening bleven er té veel dossiers haperen zoals bijvoorbeeld het dossier over de Hoeve Vercamer waar ik als schepen van openbare werken nauwelijks bij betrokken was en waarover ik een andere visie had. Uiteindelijk voelde ik dat mijn politieke toekomst niet meer bij de CD&V zou liggen, maar wel bij de ‘N-VA + Trots’ waar verruimingskandidaten welkom zijn. Ik ben daar ook écht van overtuigd. Als schepen van Verkeer en Mobiliteit werkte ik ook vaak constructief samen met de oppositie. Onder andere in de werkgroep verkeer waar we de fietsstraten en schoolstraat realiseerden.”

Altijd onafhankelijk

Bernard stapt uiteraard uit de CD&V. “Ik ben al zolang ik schepen ben altijd al een onafhankelijke in de Cd&V en in het schepencollege geweest. Ik behoorde niet bij de ACW-vleugel, niet bij de boeren en ook niet bij de middenstanders van Unizo. Ik wil nu verder als onafhankelijke schepen zetelen. Het liefst met behoud van mijn huidige bevoegdheden. Of de meerderheid in het huidige schepencollege dat zal aanvaarden, weet ik niet. Men kan eventueel mijn bevoegdheden afnemen, maar dan ben ik toch niet van plan om op te stappen, ik blijf dan zetelen als schepen zonder bevoegdheden, tot er een nieuw bestuur komt. De resterende maanden van deze legislatuur zou ik het liefst van al mijn werk als schepen in alle sereniteit willen verderzetten.”

Man met ervaring

“N-VA+ Trots zijn blij met de komst van Bernard Fonteyne”, zeggen Gudrun Debrabandere en Francis Bonte van respectievelijk N-VA en Trots. “Hij is een man met ervaring in de gemeentepolitiek. En een politieker met een volkse stijl voor wie iedere Lendeledenaar gelijk is. Als je iemand als Bernard Fonteyne – hij is al 18 jaar schepen – binnenhaalt is dat zeker ook niet om een rol aan de zijlijn te spelen. Hij weet dat.”

Bernard doet al bijna 30 jaar aan gemeentepolitiek. “In 1994 werd ik verkozen voor de VLD op de lijst van onder andere Roger Vanmarcke en Pierre Combes. Ik stapte uit de partij en zetelde één jaar als onafhankelijke toen de CD&V me vroeg. In 2006 werd ik schepen voor die partij.”

Bernard Fonteyne lichtte woensdagavond burgemeester Carine Dewaele in over zijn beslissing. “We zijn erg verbouwereerd toen wij een mail kregen van schepen Bernard Fonteyne met de melding dat hij uit de CD&V stapt en bij de volgende verkiezingen op de lijst van N-VA + Trots zal staan. Hij was nochtans bij de komende verkiezingen een mooie plaats beloofd op de lijst. Hoe het nu verder moet met Bernard als schepen, zullen we nog bekijken. Maar ik kan daar nu nog geen uitspraak over doen omdat ik het nog maar pas (woensdagavond) weet.”

En toevallig of niet, nu zondag organiseert de CD&V een persconferentie over haar plannen naar de verkiezingen van oktober toe. Zullen ze daar ook iets onverwachts uit hun hoed toveren? Afwachten!