Burgemeester wordt vervangen tijdens zwangerschapsverlof: “Niet uniek in ons land”

Jean-Baptiste Ramon legt de eed af voor een hoogzwangere burgemeester Alice Leeuwerck. (foto SR)
Jean-Baptiste Ramon legt de eed af voor een hoogzwangere burgemeester Alice Leeuwerck. (foto SR)
Redactie KW

Tijdens de meest recente digitale gemeenteraad in Komen-Waasten was er een onderwerp dat met kop en schouders boven de rest stond. De aankomende bevalling van Alice Leeuwerck en het daaraan gekoppelde zwangerschapsverlof zorgt voor een organisatorisch kluwen waarbij een vervanger aangesteld dient te worden. Schepen Didier Soete zal haar plaats tijdelijk innemen.

De geanimeerde debatten, de laatste van dit kalenderjaar, waren zonder twijfel de belangrijkste die deze legislatuur te verwerken kreeg. Alice Leeuwerck, burgemeester van Komen-Waasten, is ondertussen hoogzwanger en haar bevalling is uitgerekend voor midden januari. “Het is geen unieke situatie”, liet ze optekenen. “In de geschiedenis van dit land zijn er al situaties geweest waarbij een vrouwelijke burgemeester tijdens haar mandaat moest bevallen. Wat onze situatie dan wel weer uniek maakt is dat ik mijn mandaat voltijds uitvoer. Maandenlang ben ik bezig geweest om de legale context van het geheel uit te pluizen. Ik kan niet terugvallen op de structuur van een job, waarbij ik verlof zou kunnen opnemen. De enige oplossing was dan ook dat ik tijdelijk een stap opzij zet als burgemeester, totdat de bevalling en het daaraan gekoppelde zwangerschapsverlof voorbij zijn.”

Bezoldiging

De oppositie pikte meteen in met enkele bemerkingen rond de bezoldiging tijdens deze bijzondere periode, al had de burgemeester het antwoord reeds klaar. “Doordat ik tijdelijk een stap opzij zet, wordt ook mijn remuneratie als burgemeester tijdelijk stopgezet”, sust ze. “Het is dus niet zo dat onze inwoners plots twee burgemeesters zullen moeten betalen, terwijl er slechts één actief is.”

Plaatsvervanger

Als plaatsvervanger voor de burgemeester werd Didier Soete naar voren geschoven. In het dagelijkse leven actief als arts, is Didier ook schepen van Financiën, Gezondheid, Openbare netheid, Veiligheid en Mobiliteit. Hij fungeert eveneens als voorzitter van de autonome communale regie voor grensgebieden.

Gemeenteraadslid Chantal Bertouille werd dan weer voorgesteld als plaatsvervangend schepen voor Didier Soenen. De functie van gemeenteraadslid wordt tijdelijk opgevuld door Cindy Claeys, lokaal actief binnen de MR-partij. De aanstelling van zowel de nieuwe tijdelijke burgemeester als die van schepen en gemeenteraadslid zorgde ervoor dat de gemeenteraad erg uitzonderlijk niet geheel digitaal kon verlopen. Waar de zittingen ondertussen al maandenlang online worden gehouden, als gevolg van de coronamaatregelen, waren er deze keer ook enkele personen fysiek aanwezig in de raadszaal. “Dat is een wettelijke vereiste voor de aanstellingen, die ook volledig coronaveilig verliepen”, klinkt het. Alle nieuwe aanstellingen worden van kracht van zodra Alice Leeuwerck moet bevallen, een gebeurtenis die rond midden januari wordt verwacht.

Ontheffing functies

De zitting werd afgesloten met een gevoelig en vooral heikel onderwerp. Gemeenteraadslid Stephane Dejonghe werd van zijn functies ontheven nadat hij had geweigerd zijn mandaten voor het jaar 2019 openbaar te maken. De gemeenteraad zag zich genoodzaakt de wettelijke procedure toe te passen en hem per direct uit zijn rol te zetten. Zijn plaats wordt opgevuld door Jean-Baptise Ramon, die eveneens vice-voorzitter van de partij Action is. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier