Burgemeester Piet De Groote aan de kant geschoven door eigen partij voor verkiezingen in Knokke-Heist

Huidig burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote zal geen lijsttrekker zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. © Belga
Redactie KW

Huidig burgemeester van Knokke-Heist Piet De Groote zal geen lijsttrekker zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat is zaterdag beslist tijdens een vertrouwensstemming van de lokale partij Gemeentebelangen. De Groote bevestigt het nieuws.

Knokke-Heist kende enkele woelige weken naar aanleiding van een rapport van Audit Vlaanderen over mogelijke belangenvermenging. Ex-schepen Kris Demeyere stapte uiteindelijk zelf op omdat hij genoemd zou worden in de audit. Donderdagavond werd het rapport nog besproken in de gemeenteraad.

Vandaag (zaterdag 30 september, red.) kwam een delegatie van de partij Gemeentebelangen – enkel de leden van de partij zelf, zonder die van Open VLD en CD&V – samen voor een vertrouwensstemming rond het politiek leiderschap van Piet De Groote. Die stemming kwam er overigens op vraag van de burgemeester zelf. Het resultaat is negatief voor de De Groote, die Leopold Lippens opvolgde als burgemeester van de kustgemeente. Hij moet dan wel geen afstand doen van zijn sjerp, maar De Groote wordt geen lijsttrekker in 2024.

“Ik wilde duidelijkheid over hoe het nu verder moet”, verklaart de burgemeester zijn keuze voor een vertrouwensstemming. “Aangezien heel wat mensen vandaag niet konden, had ik om uitstel gevraagd, maar dat is er niet gekomen. Ik stel mij de vraag of dit georkestreerd is. Ik werd op de hoogte gebracht door iemand van de leden dat de meerderheid mij niet als lijsttrekker wil bij de volgende verkiezingen.”

De Groote zegt akte te nemen van de beslissing en wenst verder geen commentaar te geven.

(Belga/MM)

Reactie N-VA Knokke-Heist: “Hoe kan Knokke-Heist de volgende maanden nog bestuurd worden?”

Cathy Coudyser, fractieleider van oppositiepartij N-VA in de gemeenteraad van Knokke-Heist, reageert op de opmerkelijke evolutie waarbij een meerderheid van Gemeentebelangen het vertrouwen in hun eigen kopman en burgemeester Piet De Groote als lijsttrekker opgeeft. “Wij maken al enkele maanden de implosie van Gemeentebelangen meer. Het begon met het scholendossier, de verschillende acties van burgers rond ruimtelijke ordening en recent nog de audit”, stelt Coudyser. “En vandaag vernemen we dat Gemeentebelangen het vertrouwen opgeeft in de eigen kopman als lijsttrekker bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.”

“Zo zitten we nu dus met een schepencollege dat het vertrouwen in hun burgemeester opzegt. Wij vragen ons echt af of en hoe Knokke-Heist de komende maanden nog bestuurd zal worden. Dat verdienen de inwoners niet. Het is nu echt tijd voor verandering.” En volgens Coudyser kunnen de inwoners daarvoor op N-VA rekenen. “Met integere politici willen wij de puinhoop opruimen en Knokke-Heist behoorlijk besturen.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier