Burgemeester Dirk Sioen geeft burgemeesterssjerp door: “Tevreden, maar graag nog een termijn als schepen”

Burgemeester Dirk Sioen bracht nog samen met vrouw Monique, kinderen en kleinkinderen een laatste bezoek aan zijn kabinet. (ZB) © zenon bekaert beselare
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Op 1 januari 2023 geeft burgemeester Dirk Sioen (66) zijn burgemeesterssjerp door aan eerste schepen Ingrid Vandepitte die reeds de eed aflegde bij de gouverneur. Hij blijft echter schepen en gaat nog voluit voor de verkiezingen van 2024.

De burgemeesterwissel werd opgenomen in het bestuursakkoord bij het begin van de legislatuur. “Natuurlijk zal het voor mij een verandering betekenen maar ik ben toch blij en dankbaar. Blij dat ik de gemeente in goede handen en in een goede toestand doorgeef aan mijn opvolger Ingrid en dankbaar dat ik zoveel jaren en hopelijk nog een legislatuur de bevolking ten dienste kon zijn”, stelt de burgemeester. Alles begon 28 jaar geleden.

Op de man spelen, gebeurt momenteel helaas steeds vaker in de politiek

“Ik werd gevraagd om in de politiek te stappen en werd lid van Inspraak van wijlen burgemeester Dirk Cardoen. Ik behaalde toen 456 stemmen en was heel blij verkozen te zijn, maar voor de partij was het resultaat niet zo goed. We hadden slechts vier verkozenen en belandden in de oppositie. Voor mij was alles nieuw en tijdens de oppositiejaren heb ik veel bijgeleerd, maar ik vreesde wel dat we altijd in de oppositie zouden blijven. Het draaide volledig anders uit. We creëerden een meerderheid met de Sp.a (nu Vooruit, red.) en na 9 jaar werd ik schepen met als functies Openbare Werken, Milieu en Landbouw.

Mooiste functie

Hij voelde zich goed als schepen maar zijn kiezers motiveerden hem om burgemeester te worden. Dirk Sioen was immers een stemmenkanon, bij de laatste verkiezingen haalde hij 2.263 stemmen, een record. “Door het steeds stijgend aantal voorkeurstemmen werd ik in 2015 burgemeester in opvolging van Dirk Cardoen. Ik ben altijd graag burgemeester geweest omdat de keuze uit onze bevolking kwam. Het is de mooiste politieke functie die een mens kan bekleden. Je staat dicht bij de bevolking en je kunt helpen. Heel wat burgers kwamen dikwijls bij mij met persoonlijke problemen.”

“Mijn vrouw zei dan vaak: ‘je bent een heel goedkope advocaat’. Maar vertrouwend op mijn buikgevoel hielp ik waar ik kon. Onder mijn burgemeesterschap ben ik het meest trots op de gezonde financiën, het akkoord rond ontmoetingscentrum De Craeye, nieuwe accommodatie voor sportclubs en kinderopvang, de dorpskernvernieuwing van Zandvoorde en de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog met ontvangsten van ons vorstenpaar, toenmalig prins Charles en prins William en prinses Kate.”

Lijstduwer in 2024

Dirk Sioen zet een stap opzij als burgemeester maar blijft politiek actief. “Als je 66 bent, moet je een stap opzij kunnen zetten. Mijn opvolgster Ingrid zal dit goed doen, daar twijfel ik niet aan. Ik blijf schepen van Openbare Werken, Riolering, Nutsvoorzieningen en Senioren. Ook bij de verkiezingen van 2024 wil ik me nog ten volle geven als lijstduwer. Mocht ik opnieuw de meeste voorkeurstemmen halen, dan geef ik het burgemeesterschap zeker door, maar het is mijn ambitie nog zes jaar schepen te zijn. Dus kwijt zijn ze mij nog niet.”

“Nu zal ik ook meer tijd hebben voor echtgenote Monique Talpe, dochter Nathalie en schoonzoon Pedro Calis en de kleinkinderen Elise en Louis. Indien ik mijn leven zou mogen overdoen dan huw ik met dezelfde vrouw, kies ik hetzelfde beroep (groenteboer, red.) en kies ik voor dezelfde politieke carrière. Ik ben mijn familieleden dankbaar dat ze me al die jaren zo goed hebben gesteund want anders was dit allemaal onmogelijk geweest. Ik heb in al die jaren veel meegemaakt, de politiek is harder geworden. Men kan en moet soms van mening verschillen, dat maakt het net interessant, maar men mag nooit op de man spelen en dat gebeurt momenteel steeds vaker.”

Tegen fusies

Bij zijn afscheid heeft de burgemeester ook nog een uitgesproken mening over de fusies die hier en daar tot stand komen. “Ik ben tegen fusies. Hopelijk blijft Zonnebeke zoals het nu is. Het is een mooie gemeente, financieel gezond en zeker groot genoeg. Ten slotte wil ik nog zeggen dat ik een trots en tevreden man ben omdat ik deze functie heb mogen bekleden dank zij mijn vele kiezers. Ik ben wellicht een van de laatste burgemeesters die hun oorsprong vonden in het gewone volk zonder hoge diploma’s en dat maakt me fier. Ik zal me tot de laatste seconde van mijn schepenambt blijven inzetten.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier