Bestek voor nieuw zwembad in Beernem van bijna acht miljoen goedgekeurd

Het schepencollege pronkt met de plannen van het nieuwe zwembad. (foto AVH)
Het schepencollege pronkt met de plannen van het nieuwe zwembad. (foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Op de gemeenteraad van 25 maart was het eindelijk zo ver: de meerderheidscoalitie met schepen van Sport Patricia Waerniers (CD&V) presenteerde de plannen voor de bouw van een nieuw zwembad in de gemeente. De kost van het hele project wordt geraamd op 8 miljoen euro. Oppositiepartij N-VA stelde zich nog heel wat vragen: “Onze bezorgdheid gaat niet over het ontwerp, de tekeningen en plannen zelf. Wel hebben we vragen bij de opbouw van het dossier.”

Al in 2013 gaf een CD&V-lid de eerste ‘spadesteek’ samen met toenmalig coalitiepartner N-VA voor dit project. Het huidige zwembad is ferm versleten en moest de vorige jaren al meermaals sluiten door technische problemen.

Acht jaar later verhuisde N-VA inmiddels naar de oppositiebanken, maar blijft de noodzaak aan nieuw zwemwater voor de Beernemse sporter erkennen: “Onze bezorgdheid gaat niet over de nood aan voldoende zwemwater of het type zwembad dat Beernem nodig heeft. Daar is iedereen het over eens. Wel hebben we vragen bij de opbouw van het dossier. We zien een mooie carrosserie maar het is heel onduidelijk wat er onder de motorkap zit. Onze vragen gaan dan in de eerste plaats niet over het ontwerp, de tekeningen en plannen zelf. Onze vragen en bezorgdheden gaan natuurlijk over wat er achter die fraaie plaatjes zit. Hoe stevig zit dit dossier in elkaar?”

Aan de hand van verschillende amendementen probeerde de oppositiepartij het bestek voor het nieuwe zwembad nog bij te sturen.

De amendementen werden weggestemd en schepen Waerniers houdt voet bij stuk. Als alles goed gaat, start de bouw van het nieuwe zwembad nog dit najaar: “We hebben de nood aan een nieuw bad in kaart gebracht. In functie van de vele gebruikers hebben we in dit dossier keuzes gemaakt om de noden en behoeften van de vele gebruikers te beantwoorden.” Met die keuzes doelt Waerniers op de voorstellen van N-VA om ook andere partners in het dossier te betrekken.

Sportief zwemmen

Dat is volgens N-VA-fractieleider Degrande broodnodig: “Samen genieten, betekent ook samen lasten dragen. We blijven pleiten voor een samenwerkingsverband met andere partners waarbij gedeelde doelstellingen, aanpak en financiering worden uitgewerkt. Al onze amendementen werden weggestemd. Daarmee sluit de meerderheid de deur definitief voor eventuele partners die een deel van de financiering op zich kunnen nemen en zo de kostprijs van de bouw en toekomstige exploitatie naar beneden kunnen halen. Dat is een gemiste kans.”

De schepen weerlegt de kritiek, want volgens haar is het dossier uitgebreid genoeg: “We bouwen geen luxeproject, maar Beernem zal qua zweminfrastructuur hebben wat we nu en in de toekomst nodig hebben. Uit verschillende verkennende gesprekken met buurtgemeenten als potentiële partner, alsook privépartners blijkt dat een samenwerking geen verbetering zou zijn. Na die gesprekken bleek dat de behoeften van onze gebruikers niet of maar deels compatibel zijn met de eisen die dergelijke partners stellen. We hebben in Beernem vooral veel zwemwater nodig voor ‘sportief zwemmen’ en minder behoefte aan subtropisch recreatief zwemmen en een wellness in ons zwembad. En dan zouden ook onze sportclubs mee de rekening betalen, want dergelijke partners willen dan ook de volledige uitbouw en beheer van de cafetaria.”

Wat het bestek van het zwembaddossier betreft, wil N-VA meer transparantie.

Volgens hen blijft het ook wachten op antwoorden over de financiën: “Deze bestuursperiode is meer dan twee jaar ver, er werd al een vergunningsaanvraag ingediend, allerhande vergaderingen met stakeholders zijn gebeurd maar het was pas op 25 maart 2021 dat de gemeenteraad het dossier voor het eerst mocht bespreken en dat in een kant-en-klare versie, te nemen of te laten. Op eerdere vragen, onder meer over de meerjarenplanning en budgetswijzingen, maar ook in de gemeenteraad van januari 2021 kon géén antwoord worden gegeven over belangrijke vragen als de financiering.”

Volgens schepen Waerniers ontbreekt het bestek helemaal niet aan transparantie: “De raming bedraagt 7,9 miljoen euro. Daarvan staat al 95% ingeschreven in de meerjarenplanning, een volledig en transparant deel. Dan is er nog een bedrag van 291.000 euro dat nog niet in het voorziene bedrag uit het meerjarenplan past. Op zo’n bedrag lijkt zo’n afwijking niet raar. Zoals het in dit democratisch gebeuren moet, zullen wij op een volgende ‘aanpassing van de meerjarenplanning het nodige bedrag voorzien. Dus deze aanpassing zal hier, in de gemeenteraad, aan u voorgelegd worden. Dit is een volledig correcte, legitieme, democratische manier van werken. Kunnen we nog meer transparantie bieden?”

Transparantie

Het debat overstijgt volgens Degrande de politieke discussie: “We kunnen van mening verschillen en andere argumenten aandragen of belangrijk vinden. Ik zou toch willen vragen om het debat inhoudelijk correct te voeren, en enige intellectuele eerlijkheid aan de dag te leggen. Het debat gaat niet over de nood aan voldoende zwemwater of het type zwembad dat Beernem nodig heeft. Daar is iedereen het over eens.”

“We weten wel hoeveel het zwembad zal kosten, maar niet hoe het zal gefinancierd worden. Dat het is ingeschreven in de begroting, verandert daar niets aan. Wij zijn niet tegen het zwembad, maar voor financiële verantwoordelijkheid. Wij zijn voor solidariteit met toekomstige generaties en voor financiële transparantie. Nee, niet tegen zwembad. De debatten en antwoorden die wij doorgaans krijgen, stellen ons in dat opzicht allerminst gerust.”

(AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier