Anthony Dumarey wil burgemeesterssjerp terug in Oudenburg, nadat hij vorig jaar stap opzij zette na vastgoedaffaire

Anthony Dumarey maakt zijn comeback als lijsttrekker van de lijst Voor Oudenburg. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Anthony Dumarey, die vorig jaar opstapte als burgemeester van Oudenburg, keert terug op het politieke toneel en wil opnieuw een gooi doen naar de burgemeesterssjerp. Hij wordt lijsttrekker van de lijst Voor Oudenburg dat de naam Open VLD vervangt.

Dumarey besloot in oktober vorig jaar een stap opzij te zetten, nadat hij in opspraak kwam over verdachte vastgoeddeals en een naar verluidt vernietigend rapport van Audit Vlaanderen. Zijn partijgenote bij Open VLD Romina Vanhooren volgde hem op als burgemeester. Zij staat eveneens op de nieuwe lijst Voor Oudenburg.

“Na het losbarsten van de affaire heb ik helemaal niet meer gehoord over het onderzoek”, zegt Dumarey. “Veel inwoners vroegen mij de jongste maanden of ik terug zou keren en na lang nadenken heb ik beslist opnieuw op te komen. Niet meer onder de naam Open VLD, maar wel onder de nieuwe naam Voor Oudenburg. Nu is het aan de kiezer.”

Oppositie reageert vol ongeloof

“Onze eerste reactie is er een van ongeloof. Maar sinds Donald Trump en Connor Rousseau weten we dat comebacks vandaag snel lopen. Blijkbaar denkt men dat mensen makkelijk vergeten met wat zomerse belevingssaus. Iedereen die iets van politiek kent, zit hier werkelijk met open mond naar te kijken.” zeggen fractieleider Peter Velle, voorzitter Bart De Rudder en secretaris Sofie Sanders.

“CD&V+ Oudenburg heeft de forensische audit rond de burgemeester niet gelekt, omdat wij de privacy van alle betrokkenen, het geheim van het onderzoek en het onderzoek zelf niet willen schenden en belemmeren. Dat maakt het makkelijk voor Open VLD om te blijven doen alsof er niets aan de hand is, maar is ronduit verwoestend voor de geloofwaardigheid van de politiek en het engagement dat mensen daarin nog willen opnemen. Open VLD ontloopt daar totaal haar verantwoordelijkheid”, klinkt het.