11-jarige Kaat is nieuwe kinderburgemeester van Koksijde

Schepen Lander Van Hove overhandigt Kaat de burgemeesterssjerp. © Myriam Van den Putte
Redactie KW

In de raadzaal Kokpit in het gemeentehuis van Koksijde is Kaat Van Kerckhoven (11) van de Gemeentelijke Basisschool Koksijde door lottotrekking aangeduid als kersverse kinderburgemeester van Koksijde voor dit schooljaar. Schepen van Onderwijs en Jeugd, Lander Van Hove overhandigde haar de burgemeesterssjerp tijdens de installatievergadering.

Kaat Van Kerckhoven wordt hierbij de achtste kinderburgemeester op rij. De installatievergadering startte met een voorstelling van alle kinderen die in de nieuwe gemeenteraad zetelen. De leden van de kindergemeenteraad werden verkozen op school en komen uit de leerlingenraad.

Persoonlijke voorstelling

Uit zeven Koksijde scholen werden de volgende leerlingen verkozen: Berit Glas (6de) en Annabel Vanmaele (5de) van Leefschool De Letterzee, Briek De Block (L6A), Alice Maertens (L5B) en Finn Kints (L5A) van de Vrije Basisschool Oostduinkerke, Laura Staelens en Yara Gauwberg (tijdens de verkiezing vertegenwoordigd door Kyara De Caesemaeker) van de De Strandloper, Lize Lepla (6de) en Noor Vanhoutte (5de) van Vrije Basisschool De Ark, Noah Baes (6de) van de Gemeentelijke Basisschool Koksijde, Thibault Roels (6de) en Tristan Geerardyn (5de) van de Gemeentelijke Basisschool Oostduinkerke, Kyona Seynaeve en Blessing Mudimula Mavungu van MPI Westhoek/De Viertorre.

Die persoonlijke voorstelling was al een voorproefje voor de volgende gemeenteraadsvergadering, waarbij ze ook al mochten aangeven welke onderwerpen ze aan bod willen laten komen op de volgende gemeenteraadsvergaderingen. Daarbij sprongen veiligheid voor fietsende jongeren, milieu-acties, aandacht voor meer sportactiviteiten, gezonde voeding met meer fruit op school, respect voor mensen met een andere huidskleur in het oog.

Onschuldige hand

Het was een spannend moment toen een onschuldige hand de naam van de toekomstige burgemeester trok. Hoewel alle kinderen stiekem op de sjerp hadden gehoopt, applaudisseerden ze allemaal enthousiast toen schepen Lander de naam van Kaat Van Kerckhoven bekendmaakte.

Kaat had alvast een mooie speech voorbereid: “Het is voor mij een hele eer om kinderburgemeester te worden. Ik woon al 10 jaar in Koksijde en ben blij met alles wat in onze gemeente voor kinderen aanwezig is: zomerkampen, speelpleinen, een groot aantal kinderboeken in de bib, het krantje PleZand, kermis en nog veel meer. Maar laten we het samen nog beter maken. Ik zou het heerlijk vinden als kinderen meer tijd besteden aan de natuur en als we veilig met de fiets naar school kunnen komen. Ik hoop dat onze gemeente alleen maar mooier wordt voor kinderen!”

De kinderraadsleden zullen dit schooljaar vijf keer samenkomen en voorstellen formuleren over thema’s die de kinderen aanbelangen, bijvoorbeeld in verband met sport en spel, onderwijs, verkeer, veiligheid, gelijke kansen, milieu. De kinderburgemeester en haar raadsleden kunnen ook gevraagd worden om aanwezig te zijn bij officiële inhuldigingen of andere Koksijdse evenementen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.