Kortrijk Spreekt op Toer positief geëvalueerd

Er werden al 10.000 deurhangers uitgedeeld. © GF
Axel Vandenheede

Het Kortrijkse stadsbestuur is één jaar bezig met Kortrijk Spreekt op Toer en spreekt over een geslaagde campagne.

De afgelopen twaalf maanden bezochten burgemeester en schepenen, samen met een pak stadsmedewerkers, tien wijken/gebieden. Het begon allemaal in de Sint-Denijsestraat en omgeving, deze maand werd de wijk Lange Munte aan gedaan.

“We hebben al ongeveer 10.000 gezinnen bereikt”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Bijna een op drie gezinnen vulde de deurhanger in die enkele dagen voordien was uitgedeeld. Opvallend: enkele Kortrijkzanen weigerden pertinent om feedback te geven, maar dat ging dus om enkelingen.”

Uit de resultaten blijkt dat bijna elke Kortrijkzaan graag in zijn buurt woont. Vier op vijf zegt dat ze trotse Kortrijkzanen zijn en de maandelijkse stadskrant lezen. “Slechts de helft van hen kent echter het meldpunt 1777”, aldus schepen Philippe De Coene (SP.A), bevoegd voor het meldpunt. “Daarom lanceerden we recent een campagne om 1777 bekender te maken. Positief is dan weer dat de mensen die 1777 gebruiken in grote mate tevreden zijn over de opvolging van hun melding.”

Buurtwinkels

Op de deurhangers kon elke Kortrijkzaan suggesties neerpennen. Die gingen veelal over (verkeers)veiligheid, groenonderhoud, voetpaden, parkeren en buurtwinkels. Burgemeester Van Quickenborne: “Wat verkeersveiligheid betreft: we zetten nu heel sterk in op de controle van de zones 30.” Schepen Bert Herrewyn (SP.A): “Meldingen over groenonderhoud gaan over snoeien, onkruid, bladkorven… Wellicht interessant om te weten: op de website van stad Kortrijk staat een groenkalender waarop af te lezen valt wanneer er waar gesnoeid wordt.” Schepen Rudolf Scherpereel (N-VA): “Opvallend is dat bepaalde wijken amper winkels hebben en er daar dus nood is aan bijvoorbeeld een buurtwinkel. Met de opwaardering van die wijken willen we daar verandering in brengen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.