Korte gemeenteraad in Houthulst in teken van afscheid van Marc Pysson

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De gemeenteraad van Houthulst duurde donderdagavond nog geen half uur, en daarvan ging er al een minuut naar een moment van stilte naar aanleiding van het overlijden van oud-gemeenteraadslid Marc Pysson. In de varia kwam schepen van Mobiliteit Tessa Vandewalle (CD&V) wel nog met het nieuws dat de Vlaamse regering 80.000 euro vrijmaakt voor een studie over de doortocht Klerken.

Naar aanleiding van de slechte coronacijfers verhuisde de gemeenteraad opnieuw naar het Dorpshuis in Jonkershove, waar er ruimte genoeg is om de raadsleden op anderhalve meter van elkaar te zetten. De terugkeer naar het gemeentehuis vorig maand was dus voorlopig eenmalig. Gemeenteraadsvoorzitter Kelly Es (CD&V) startte de gemeenteraad met een minuut stilte voor Marc Pysson. Marc werd in 2018 verkozen tot gemeenteraadslid op de lijst van CD&V maar moest in september afscheid nemen omwille van gezondheidsredenen. Op 12 november is de Merkemnaar, die heel actief was in het verenigingsleven maar verlamd raakte bij een verkeersongeval in 2016, overleden. Eerder werd hij in de gemeenteraad al vervangen door partijgenoot Ronny Goderis.

Huurgarantieverzekering

Op de agenda van de gemeenteraad stonden verder vooral aanduidingen van vertegenwoordigers voor intercommunales. Zo zal Kelly Es Marc Pysson opvolgen in de algemene vergadering van woonmaatschappij IJzer & Zee. De gemeenteraad keurde ook een samenwerkingsovereenkomst betreffende de provinciale huurgarantieverzekering goed. De provinciale huurgarantieverzekering is een verzekering voor verhuurders die verhuren aan eenoudergezinnen en omvat onder meer onbetaalde huurgelden (maximaal 12 maanden huur), huurschade (equivalent van maximaal 12 maanden huur) en rechtsbijstand: juridische hulp, verzoeningsprocedure, juridische procedure…

Gemeente-app

In de varia merkte Julie Descheppere (N-VA) op dat de gemeente-app niet meer werkt. Schepen Jeroen Vandromme (CD&V) legde uit dat de app offline werd gehaald. “Tijdens de vorige legislatuur was het een hype waarbij elke gemeente een eigen gemeente-app wilde. Wij hebben dat laten ontwikkelen door onze eigen diensten waardoor het een stuk minder gekost heeft. Ondertussen zijn de meeste gemeenten gestopt met de app. Mensen verwachten dat de website gebruiksvriendelijk genoeg is, waardoor een aparte app overbodig is.”

Doortocht Klerken

Nog in de varia deelde schepen van Mobiliteit Tessa Vandewalle (CD&V) mee dat er in het geïntegreerd investeringsprogramma van de Vlaamse overheid voor 2022 80.000 voorzien is voor een studie over de doortocht Klerken. “Dat is goed nieuws. We zijn blij dat er eindelijk vooruitgang is in dit dossier, maar het blijft gewoon een studie. We blijven het opvolgen”, aldus Tessa Vandewalle.

Zo kon de gemeenteraadsvoorzitter al na 25 minuten de gemeenteraad beëindigen. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier