Koen Demonie uit Staden mijdt even de politiek na enkele bewogen jaren

Koen Demonie : "Ik weet niet of ik kandidaat zal zijn bij volgende verkiezingen." (foto JCR © (foto JCR
Redactie KW

Koen Demonie was zonder twijfel de meest besproken politicus tijdens de vorige legislatuur. Nadat hij uit N-VA stapte, had de toenmalige coalitie van N-VA, Open VLD en SP.A plots geen meerderheid meer. Demonie trok met zijn eigen ‘Lijst Neutraal’ naar de kiezer, maar wist geen zitje in de raad te veroveren. Hij is momenteel niet meer politiek actief en mijdt ook de media. Voor ons maakte hij evenwel een uitzondering.

Land- en tuinbouwer Koen Demonie (53) maakte zijn politiek debuut in 2012. “Ik stapte in de politiek nadat ik een en ander meemaakte rond lokale toestanden”, licht Koen toe. “Toen ik daarover met iemand praatte, stelde die persoon dat ik niet moest praten, maar ook iets moest doen. Daarop besliste ik een half jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 mij bij de lokale pas opgerichte N-VA afdeling te voegen. De N-VA zat toen in de lift en ik voelde ook aan dat er bij de bevolking in Groot-Staden vraag naar vernieuwing was.”

Koen Demonie kreeg meteen de vijfde plaats toegewezen op de lijst. “Ik kreeg vanop die plaats 457 stemmen achter mijn naam, wat het op één na hoogste stemmenaantal van alle N-VA kandidaten was”, weet Koen.

Geen schepenmandaat

Ondanks dat goede resultaat werd Koen Demonie geen schepen in de coalitie van N-VA, Open VLD en SP.A. “Een aantal personen hadden mij bij N-VA niet nodig”, meent Koen. “En dit ondanks het feit dat ik dankzij mijn goede persoonlijke score N-VA mee naar de overwinning geloodst had. Waarschijnlijk hadden ze bij N-VA door dat ik goed was voor flink wat stemmen en dat ze daarvan konden profiteren.”

Demonie voelde zich miskend bij N-VA en meldde zich bij de stemming rond de begroting eind 2014 een eerste keer afwezig voor de raad waardoor de begroting niet goedgekeurd raakte. De meerderheidspartijen hadden immers maar één zetel op overschot. De plooien binnen N-VA raakten uiteindelijk gladgestreken. Een tijd later stapte een zich nog steeds miskend voelende Demonie alsnog uit N-VA. Hij ging als onafhankelijk raadslid zetelen waardoor de drie meerderheidspartijen hun meerderheid kwijt waren en de gemeente in een maandenlange politieke impasse raakte.

“Ik zou opnieuw hetzelfde doen als toen, ongeacht van welke partij ik lid zou zijn “, klinkt het. “Als je een mandaat gekregen hebt, moet je dat kunnen opnemen.”

Als je een mandaat gekregen hebt, moet je dat kunnen opnemen

De voormalige N-VA’er trok in 2018 met zijn eigen ‘Lijst Neutraal’ naar de kiezer. Hij haalde evenwel geen zetel binnen. “Ik had verwacht een zetel te halen”, vertelt Demonie. “Ik ben daardoor voor een stuk ontgoocheld maar voor een stuk ook weer niet. Ik ben er fier op dat ik met Lijst Neutraal deelgenomen heb aan de verkiezingen. Ik had geen andere keuze dan met een nieuwe lijst naar de kiezer te trekken. Het is zeer moeilijk om met een beperkte lijst met vijf kandidaten één zetel binnen te halen, maar toch klokten we af op bijna 4 % . Met de lijst zaten we ook niet in een hype zoals dat met N-VA het geval was en nu met Open VLD. Daardoor ben ik alsnog tevreden met het resultaat.”

Geen commentaar op beleid

“Met Lijst Neutraal komen we nog geregeld samen, maar het gaat slechts sporadisch over politiek”, gaat Koen verder. “Ik volg het huidige beleid nog wel op maar ga er ook geen commentaar op geven in de media. De mensen hebben gekozen voor het huidige beleid en dat moet gerespecteerd worden.”

“Momenteel ben ik niet politiek actief en gaat mijn prioriteit volledig naar mijn bedrijf uit. Ik heb er ook nog geen zicht op of ik opnieuw politiek actief word. Ik weet ook niet of ik nog kandidaat zal zijn bij de komende verkiezingen. Daar ben ik nog niet uit. De vorige verkiezingen liggen dan ook nog maar een jaar achter ons. Voorlopig denk ik nog niet aan een kandidatuur bij de volgende verkiezingen al ben ik de politiek zeker nog niet moe.”

(CBH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.