Koekelare plant 3 miljoen euro investeringen

© (Foto Coghe)
Redactie KW

De gemeente Koekelare plant volgend jaar voor 3 miljoen euro aan investeringen. Dat blijkt uit het meerjarenplan 2020-2025.

Belangrijkste investeringen zijn de bouw van een nieuw onderkomen voor de dienst openbare werken/technische dienst (1.340.000 euro). “Daarmee worden alle buitendiensten van de gemeente samengebracht op één locatie in de KMO-zone in een nieuwe moderne infrastructuur.”, stelt burgemeester Patrick Lansens (SP.A). Andere belangrijke investering is de vernieuwing van de landelijke wegen Cattaertstraat, Gistelstraat, Venneweg, een deel van de Zuidstraat, een stukje Noordstraat en Leugenboomstraat. Die investering wordt op 790.000 euro geraamd. De gemeente kan hier wel rekenen op een tussenkomst van 165.915 euro van het Plattelandsfonds. De renovatie van de onderwijzerswoning in deelgemeente Bovekerke is goed voor 570.000 euro. De gemeente ontvangt wel een subsidie van 295.000 euro voor de renovatie.

“De belastingen blijven ongewijzigd.”, weet burgemeester Lansens, “Ze zijn overigens al 19 jaar ongewijzigd op hetzelfde niveau gebleven. Na evaluatie hebben we wel beslist de gebruikerstarieven voor de gemeentelijke infrastructuur aan te passen. De tarieven voor het gebruik van infrastructuur zijn immers laag tot zeer laag. De meeste tarieven zijn al jaren onveranderd, sommige al vele decennia. Dat betekent dat de tekorten – de prijzen dekken de reële kosten in de verste verte niet – steeds hoger oplopen en meer en meer moeten gefinancierd worden vanuit de algemene belastinginkomsten. Zo zijn bijvoorbeeld de huurprijzen voor de sportaccomodatie al 30 jaar onveranderd. De index steeg in die periode met meer dan 60 %. De tarieven worden nu verhoogd met 10 % en gaan van 5 naar 5,50 euro per uur. Voor jeugdploegen stijgt het tarief van 2,5 naar 2,75 euro per uur.”.

(BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.