Klacht bij Raad van State voor procedure aanwerving algemeen directeur

Redactie KW

Eén van de niet weerhouden kandidaten bij de aanwerving van een nieuw algemeen directeur in Zonnebeke voelt zich benadeeld en trekt naar de Raad van State.

Begin dit jaar werd een procedure opgestart om een nieuwe algemeen directeur en financieel directeur aan te werven. Een van de kandidaten voor de functie, een jurist uit Vlaams Brabant, stelde onwettigheden vast bij de aanwervingprocedure. Hij diende een uitgebreide klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. “De gouverneur heeft zijn klacht niet aanvaard, hoewel de gouverneur bevestigt dat inderdaad een aantal regels niet correct gevolgd werden”, zegt Koen Descheemaeker, fractieleider van oppositiepartij N-VA. Nu legde de kandidaat klacht neer bij de Raad van State.

“Organisatie in handen van extern bureau”

“Alle juristen en advocaten die we hierover gecontacteerd hebben zijn unaniem”, gaat Descheemaeker verder. “Ze stellen dat er heel veel kans bestaat dat de procedure van aanwerving vernietigd zal worden. Pijnlijk gevolg daarvan is dat onze huidige algemeen directeur, momenteel aangeduid op proef, plots zijn functie kan verliezen. Zelf heb ik de meeste examens mee gevolgd. Ik ben helemaal niet verwonderd dat er een klacht volgde. Tijdens schepencolleges en gemeenteraden zijn cruciale fouten gemaakt. Wij hebben met de N-VA-fractie het bestuur al eerder gewezen op valkuilen en onwettigheden die alles in het gedrang zouden brengen, maar telkens worden onze opmerkingen weggehoond.”

Schepen van personeel Jan Vandoolaeghe (#team8980) betwist dat er fouten zijn gemaakt: “We gaven de organisatie van het examen in handen van een extern bureau. Wat de klacht betreft: we hebben als college een advocaat aangesteld. We wachten af hoe het verder evolueert.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier