Kerkhof in Keiem sluit op 1 januari

Er is discussie in gemeenteraad Diksmuide over de herlocalisatie van dit kerkhof bij de kerk in Keiem naar de Streuvelstraat. (foto GUS)
Redactie KW

Het kerkhof in Keiem verdwijnt. Dat keurde de gemeenteraad van Diksmuide unaniem goed. Het stadsbestuur voelt zich daarvoor gesteund door het bewonersplatform dat daar een plein wenst. Een kerkhof sluiten gaat niet zomaar. Het zal nog jaren duren vooraleer de site helemaal ontruimd is.

“Het kerkhof van Keiem bestaat uit een oud deel waar de laatste bijzetting dateert van 1994 en uit een recenter deel waar voor het laatst in 2017 iemand werd begraven”, licht schepen Martin Obin (CD&V) toe. “Er zijn heel wat verwaarloosde graven of graven waarvan de concessie is verlopen. In het verleden is er slordig omgesprongen met de concessies. Zo weten we niet altijd hoe lang een graf er mag liggen. Het kerkhof is niet beschermd als dorpsgezicht. Het funerair erfgoed zullen we nog oplijsten.”

Schriftelijke aanvraag

Concreet sluit het kerkhof van Keiem op 1 januari 2020. “Vanaf dat moment mogen er daar geen mensen meer begraven worden of as uitgestrooid. We zullen de tien jaar grafrust respecteren. De nabestaanden kunnen tot 4 januari 2022 schriftelijk aanvragen om de stoffelijke resten over te brengen naar de begraafplaats in de Streuvelstraat. Ook het grafmonument verhuist mee. Als dat verwaarloosd is, kunnen we de aanvrager aanmoedigen het zerk te herstellen. Zolang de begraafplaats niet is gesloten kunnen de nabestaanden een aanvraag tot crematie na ontgraving van het stoffelijk overschot aanvragen. Het is de procureur des koning die daarvoor de toestemming geeft. De echtgenote of bloedverwanten in de eerste graad van de overledene kunnen beslissen om de urne thuis te bewaren maar ook dat moeten ze vooraf aanvragen. Krijgen we geen schriftelijke aanvraag binnen dan zal het stadsbestuur op haar kosten alles verwijderen. De stoffelijke overschotten komen dan in een knekelput in de Streuvelstraat terecht.”

De gemeenteraad keurde de sluiting van het kerkhof goed. Raadslid Kurt Vanlerberghe (sp.a-open) pleitte ervoor om de overbrenging van stoffelijke overschotten voor rekening van het stadsbestuur te nemen. Die vraag wordt onderzocht. Het reglement moet dan volgens schepen Obin wel nog aangepast worden. Er verdwijnen 375 graven waarvan het oudste dateert uit 1912.

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier