Kelly Es (CD&V) is nieuwe gemeenteraadsvoorzitter in Houthulst

Kelly Es.© TOGH
Kelly Es.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De 26-jarige Kelly Es (CD&V) zet ondanks haar jonge leeftijd haar opmars binnen de gemeentepolitiek door. Nadat ze eerder al gebombardeerd werd tot fractieleider van CD&V zal ze vanaf dit jaar Geert Van Exem opvolgen als gemeenteraadsvoorzitter. Het is duidelijk dat de Merkemse ook in de toekomst een rol wil spelen in de Houthulste politiek.

Kelly (26) is de dochter van Marc Es en Nancy Ulin. Ze heeft nog een broer Joeri en een zus Wendy. Ze studeerde office management en werkt als HR consultant bij Bright Plus, waarbij ze mensen helpt in hun zoektocht naar administratief werk. In 2012 nam ze voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Meteen werd ze ook verkozen als jongste gemeenteraadslid.

“Ik stond symbolisch op de 18de plaats van de CD&V-lijst, omdat ik in september net 18 geworden was”, vertelt Kelly. “Ik zat toen nog actief in de jeugdbeweging KAJ Jonkershove en in Beweging.net. Toen is de vraag gesteld geweest door Erik Verbeure of ik op de lijst wilde staan. Omdat ik wel een geëngageerd persoon ben, heb ik beslist om de stap te zetten en ja te zeggen. Erik vertelde dat ik de kans zou krijgen om mee te denken over het beleid. Ik vond dat wel interessant.”

Neutrale positie

Ondertussen zetelt Kelly al acht jaar in de gemeenteraad, waar ze onder meer pleitte voor de invoering van statiegeld op blikjes en betere vervoersmogelijkheden voor studenten. “Uiteraard voel ik me nog steeds betrokken bij de jeugd. Mijn interesse voor het landbouwbeleid kreeg ik dan weer mee van thuis uit, aangezien mijn ouders landbouwers zijn. Dat zijn wel dingen waar ik extra voeling mee heb.”

Na de verkiezingen van 2018 werd Kelly Es fractieleider van CD&V in de gemeenteraad. Tijdens de gemeenteraad van december blies ze in die hoedanigheid nog de loftrompet over Geert Van Exem, die ze nu opvolgt als gemeenteraadsvoorzitter. “Natuurlijk zal ik nu niet meer kunnen optreden als fractieleider, omdat je als gemeenteraadsvoorzitter toch een neutrale positie moet innemen. Nadine Baillieul wordt zo de nieuwe fractieleider”, vervolgt Kelly. “Als gemeenteraadsvoorzitter roep je de gemeenteraad samen en zorg je voor een vlot en sereen verloop van de gemeenteraad. Als er bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen aan bod komen op de gemeenteraad die daar niet in thuishoren, dan moet je daar kunnen op inspelen. Je moet ook zorgen dat je iedereen even veel aan het woord laat.”

Ook Kelly zelf zal veel meer aan het woord komen. “Ik heb er echt wel zin in. Ik vind het fijn dat de fractie mij het vertrouwen geeft. Voor mijn kiezers is het ook leuk dat ik dit kan doen. Het zal aanvankelijk misschien een beetje zoeken zijn naar mijn manier om de gemeenteraad voor te zitten. Ik denk dat een goede voorbereiding daarin heel belangrijk is, zodat je goed weet wat er allemaal op de agenda staat en wat er allemaal aan bod kan komen. Zo kan je ingrijpen als er te veel van het onderwerp afgeweken wordt of er te lang uitgeweid wordt. Doordat ik nu al acht jaar in de gemeenteraad zit, heb ik al twee voorzitters aan het werk gezien. Daaruit heb ik al veel kunnen leren.”

Toekomst

De politieke carrière van Kelly Es vertoont zo een duidelijke stijgende lijn, maar is ze ook ambitieus genoeg om ooit schepen of burgemeester te worden? “Mocht de kans zich voordoen, dan zou ik dat zeker niet uit de weg gaan. Als ik daarvoor voldoende stemmen krijg van de bevolking, dan wil ik daar zeker voor gaan. Als er kansen op mijn pad komen, wil ik die met twee handen grijpen. Maar dat zien we dan wel. Dat zijn dingen voor de toekomst, maar de politiek is wel iets waar ik me voor wil blijven inzetten. Ik heb een woning gekocht in de gemeente, dus ik wil zeker mijn steentje bijdragen om ervoor te zorgen dat het hier goed wonen is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier