Kasteel Wolvenhof in Izegem zal niet worden afgebroken

foto Danny Terryn © Danny Terryn
Jos Remaut

Dat bevestigde gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (SP.A) deze namiddag op de provincieraad. Kristof Pillaert (N-VA) wou van hem ook vernemen wat dan wél de toekomstplannen zijn van dat kasteel.

Het kasteel Wolvenhof ligt in het gelijknamige provinciaal domein en is door de provincie tien jaar geleden in erfpacht genomen voor een periode van 99 jaar. Sinds 2001 is het beschermd als monument. “Onlangs vernam ik echter dat de provincie met het idee speelt om het kasteel te laten deklasseren om het daarna te kunnen afbreken”, aldus Kristof Pillaert. “Wat is daar nu van aan ? Wat zijn nu effectief de toekomstplannen voor dit kasteel ? Aanvankelijk was het de bedoeling om daar het streekhuis Midden-West-Vlaanderen te vestigen, maar die zijn naderhand gewijzigd ten voordele van Roeselare. Sindsdien is er nog geen nieuwe bestemming geformuleerd en slaat de verloedering toe. Ik verneem ook dat de studie van 165.000 euro die vorig jaar werd besteld ondertussen is stopgezet omdat de architect er niets van terecht bracht. Hoe zit dat nu allemaal ? Is er hieromtrent overleg geweest met de stad Izegem ? Wil Izegem wel zo’n afbraak ? Er moet toch iéts gebeuren ? Kan er nu, na zovele jaren, eindelijk eens een beslissing worden genomen ?”

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe stelde hem meteen gerust. “Dat van die afbraak, dat is inderdaad wel eens als denkpiste gelanceerd geweest, maar ondertussen is die alweer dood en begraven. Van deklassering en afbraak van Het Wolvenhof is dus absoluut geen sprake meer. Temeer daar het beheersplan dat we eerder al opstelden in mei vorig jaar door de Vlaamse overheid is goedgekeurd. Daardoor is voor renovatiewerken een subsidie mogelijk van 60 %. We hebben al een dossier klaarliggen voor de restauratie van de buitenschil, een paar jaar geleden geraamd op 2,4 miljoen euro. Maar zelfs mét subsidie zal er nog altijd een eigen inbreng nodig zijn van meer dan één miljoen.”

We zijn samen met de stad Izegem al creatief op zoek geweest naar mogelijke partners om het kasteel een zinvolle bestemming te geven, er zijn in dit kader zelfs gesprekken geweest met een zorginstelling, maar die leverden tot op vandaag niks op. We zijn nu overeengekomen om opnieuw verder te zoeken. Maar misschien moeten we nu wel niet te lang meer wachten om het dossier van de restauratie van de buitenschil in te dienen. De administratieve molen zal al snel anderhalf jaar in beslag nemen, en dan sta je nog maar op de wachtlijst van de Vlaamse overheid…”

Jurgen Vanlerberghe wees er ook nog op dat er ondertussen toch wel een en ander gebeurd is : er zijn zwambestrijdingswerken gebeurd op het schrijnwerk, het dak werd weer waterdicht gemaakt en er is nu ook een tijdelijke bewoning, waardoor het gebouw verwarmd wordt en er ook minder risico is op vandalisme.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.