Kamerlid Jasper Pillen pleit voor verhuis brandoefeningen Ryckevelde naar Oostende

Jasper Pillen aan Damage Control Center in het Ryckeveldebos.©Davy Coghe Davy Coghe
Jasper Pillen aan Damage Control Center in het Ryckeveldebos.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) stelt voor om de brandoefeningen van Defensie in het bos van Ryckevelde op termijn te verhuizen naar de omgeving van de Navy Academy in Oostende. Onlangs klonk immers weer protest van natuurliefhebbers over dikke rookwolken boven het bos.

De brandoefeningen in de militaire zone van het bos van Ryckevelde zorgen al vele jaren voor ongenoegen bij natuurliefhebbers en omwonenden. Het zogenaamde Damage Control Center (DCC) wordt door de vier componenten van Defensie gebruikt voor opleiding en training rond calamiteiten; voornamelijk brandbestrijding. In het trainingscomplex wordt dan onder meer diesel verbrand, wat uiteraard voor een hevige rookontwikkeling zorgt.

“Enkele natuurliefhebbers en omwonenden, uit Assebroek onder meer, lieten onlangs verstaan misnoegd te zijn over de dikke zwarte rookwolken boven Ryckevelde”, zegt Brugs gemeenteraadslid en federaal parlementslid Jasper Pillen, die de defensiedossiers van nabij opvolgt. “Dat protest tegen die brandoefeningen is zeker niet van vandaag. En ik heb er ook begrip voor. De laatste jaren is Ryckevelde immers sterk veranderd; het is het hele jaar door een populaire wandel-, fiets- en speellocatie geworden. Ook de hondenweide trekt heel wat volk. Ik heb dan ook enkele vragen ter zake gesteld aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (MR).”

“De minister liet onder meer verstaan dat, om de milieu- en gezondheidsimpact maximaal te beperken, de duur van de brand zo beperkt mogelijk gehouden wordt. En als bijkomende milderende maatregel werd de installatie voor de oefeningen in open lucht aangepast naar de verbranding van gas in plaats van diesel. Uit het antwoord bleek ook dat de actuele vergunning nog loopt tot april 2025.”

Snel dicht kan niet

“Een snelle sluiting van het DCC kan dus niet en ik ben daar sowieso geen voorstander van, want deze oefeningen zijn essentieel voor de veiligheid. Maar ik pleit wel voor een oplossing tegen 2025, want ik ben ervan overtuigd dat er meer geschikte locaties te vinden zijn voor zulke oefeningen. Ik denk aan de (omgeving van de) Navy Academy in Oostende, nabij de kazerne Bootsman Jonsen. Informeel vernam ik al dat Defensie er zeker niet afkerig tegenover staat om met het DCC te verhuizen naar een meer geschikte locatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier