Jonge voorzitter van Groen Zedelgem wordt straks ook gemeenteraadslid

Laura Lahousse (links) verdwijnt na minder dan een jaar alweer uit de Zedelgemse gemeenteraad. We zien haar op de foto naast de ervaren fractieleidster Martine De Meester. © foto HV
Redactie KW

Laura Lahousse neemt, door privéredenen, afstand van haar mandaat als gemeenteraadslid. Haar opvolgster wordt de 19-jarige Frauke Breekelmans, die ook al voorzitter is van de lokale Groen-afdeling.

Tijdens de jongste zitting van de gemeenteraad werd kennis genomen van het ontslag van raadslid Laura Lahousse, evenals de opvolging door Frauke Breekelmans, voorzitter van Groen Zedelgem.

Tijdens de installatievergadering op drie januari legde raadslid Lahousse plechtig de eed af om als een van de twee verkozenen voor Groen in de oppositie te zetelen. Martine De Meester volgde zichzelf op als fractieleidster, Laura Lahousse trad met 18 voorkeurstemmen meer dan vader Ivan Lahousse in diens voetsporen. Hij probeerde meer dan één legislatuur de groene visie in het Zedelgemse beleid vertaald te zien met bevlogen tussenkomsten en opmerkingen tijdens de zittingen van de gemeenteraad.

Groen hield bij de laatste lokale verkiezingen zonder SP.A stand en schoof in de aanloop naar de stembusgang heel bewust de jonge partijkrachten naar voor. “Als jongere was Laura bereid het mandaat op te nemen dat ze van de kiezer kreeg. Sinds haar aanstelling zijn er echter een aantal privé-omstandigheden gewijzigd waardoor zij zich genoodzaakt zag om keuzes te maken. Laura wil focussen op haar job als leerkracht en neemt ontslag uit de gemeenteraad met ingang van 1 november 2019. Als partijbestuur bedanken we haar en wensen haar uiteraard heel veel succes in de nieuwe uitdaging”, verduidelijkte Tim Govaert, secretaris van Groen Zedelgem.

Jongste raadslid ooit

“De kiezer zorgde er tevens voor dat de opvolgers van Groen jongeren zijn. Frauke Breekelmans legt op 28 november de eed af als nieuw raadslid voor Groen tijdens de eerstvolgende gemeenteraad van Zedelgem. Net 19 geworden, wordt ze meteen het jongste raadslid ooit in de gemeente.

Frauke is geëngageerd in de inclusieve jeugdbeweging van Oranje en studeert verpleegkunde in Gent. Ze is ook de jonge voorzitster van Groen Zedelgem: een bewust keuze van de partij om kansen te geven aan de jeugd en volop te kiezen voor verjonging en vernieuwing.”

Stem van de jeugd

Ook Frauke zelf reageert enthousiast op haar nieuwe rol. “Eigenlijk vorm ik samen met Tim een voorzittersduo bij Groen Zedelgem. Nu zie ik het als een nieuwe uitdaging om, samen met Martine De Meester, in de gemeenteraad te zetelen. We willen van Zedelgem een warmere, socialere en milieubewustere gemeente maken. Op ecologisch vlak zijn er nog veel uitdagingen in Zedelgem. Ik wil ook een stem zijn voor de jongeren, want mijn generatie was nog niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. (HV/AD)

Frauke Breekelsmans.
Frauke Breekelsmans.© foto MVN

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.