Joachim Coens na eerste stemronde: “Ik ben niet zegezeker”

Joachim Coens (53) uit Damme en Christophe Vermeulen (38) uit Gent, afkomstig van Veldegem. © belga
Piet De Ville

Voor het voorzitterschap bij politieke partij CD&V gaat Joachim Coens als primus naar de tweede ronde. Hij neemt het daar op tegen Sammy Mahdi. “De kans dat ik het haal is één op twee”, zegt de burgemeester van Damme. Op 6 december is de opvolger van Wouter Beke bekend.

Bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter voor CD&V haalde geen enkele kandidaat maandagmorgen meer dan de helft van de stemmen. Er komt dus een tweede ronde met de twee sterkste kandidaten: burgemeester van Damme Joachim Coens neemt het daar op tegen Sammy Mahdi. Christophe Vermeulen uit Veldegem verdwijnt uit de race.

Coens primus van de stembusgang

In de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen brachten ruim 22.500 leden van de christendemocratische partij een stem uit. De 53-jarige Coens kwam met 26 procent als primus uit de stembusgang, maar hij haalde zoals verwacht niet de vereiste helft van de stemmen. De havenbaas van Zeebrugge neemt het in de tweede ronde op tegen jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (31), die op de tweede plaats eindigde met 19 procent van de stemmen.

“Of ik deze score verwacht had? Ik wist eigenlijk niet goed wat te verwachten”, zegt Coens. “Er waren zeven kandidaten, met elk hun eigen profiel, hun eigen sterktes. Ook Walter De Donder (burgemeester van Affligem, red.) behaalde een goede score. Hij vertolkte een aantal gevoelens dat leeft bij de leden en ook daar moeten we rekening mee houden. Het is belangrijk om te luisteren naar de basis. Maar natuurlijk ben ik heel erg tevreden.”

“Ik ben niet zegezeker”

“Mijn oplossingsgerichte visie heeft duidelijk aangeslagen bij de leden. Ik heb lokale bestuurservaring als burgemeester van Damme en staat dus ook echt bij de basis. Tegelijkertijd ken ik ook mijn weg in de ondernemerswereld, ook internationaal. Het kan helpen om eens van buitenaf een en ander te bekijken, vanuit een ruimer perspectief. Ik denk dat dit wel mijn troeven zijn.”

Mahdi en Coens gaan dus de volgende ronde in. De winnaar wordt bekend gemaakt op 6 december. Dat Coens de gedoodverfde winnaar is, wil hij niet gezegd hebben. “Ik ben niet zegezeker. De kans dat ik het haal is één op twee… Straks vertrek ik nog voor een paar dagen naar China, voor de handelsmissie. Maar daarna vlieg ik er volop in om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van mijn visie”, zegt Coens.

(lees verder onder de foto)

De zeven kandidaten die voor het voorzitterschap van CD&V gingen: Sammy Mahdi, Katrien Partyka, Christophe Vermeulen, Walter De Donder, Vincent Van Peteghem, Joachim Coens en Raf Terwingen.
De zeven kandidaten die voor het voorzitterschap van CD&V gingen: Sammy Mahdi, Katrien Partyka, Christophe Vermeulen, Walter De Donder, Vincent Van Peteghem, Joachim Coens en Raf Terwingen.© BELGA

Geen verrassingen bij de provinciale voorzittersverkiezingen want voor elke functie was er slechts één kandidaat. Burgemeester van Roeselare Kris Declercq (47) is provinciaal voorzitter van CD&V. Sien Vandevelde (24) van Kortrijk is verkozen tot provinciaal voorzitter van Jong CD&V. Lynn Callewaert (29) uit Hulste zal voortaan Vrouw & Maatschappij in West-Vlaanderen voorzitter en Moniek Boydens (71) neemt de taak op zich bij de CD&V-senioren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.