Ichtegemse schepen Lieven Cobbaert: “Ze kennen mij als rustig en aanspreekbaar”

Lieven Cobbaert wrijft zich in de handen na het uitstekende verkiezingsresultaat. © foto Coghe
Redactie KW

Voor Lieven Cobbaert (Liberaal 2018) draait het leven volledig rond politiek en het wordt voortaan pendelen tussen zijn ambt als eerste schepen en zijn functie in Brussel, waar hij kabinetschef algemeen beleid is van Vlaams viceminister-president Sven Gatz. Lieven was lijsttrekker in oktober, haalde met 1.773 het meeste voorkeurstemmen en liet daarmee zittend burgemeester Karl Bonny (1.320 voorkeurstemmen) en Jan Bekaert (1.627 voorkeurstemmen) achter zich. Hij start deze bestuursperiode als eerste schepen en wordt vanaf 2022 burgemeester.

Had je dit goede resultaat verwacht?

Lieven Cobbaert: “Eigenlijk niet. Als je in de oppositie zit, zoals dat in vorige bestuursperiode het geval was, heb je een pak minder zichtbaarheid en je hebt maar een beperkte impact op het bestuur. Tijdens de week zat ik ook vaak in Brussel, dus de mensen zagen me niet zo vaak. Bijgevolg stelde ik op voorhand dat ik al heel tevreden zou zijn met hetzelfde resultaat in 2012, toen ik 1.541 voorkeurstemmen haalde.”

“Maar kijk, het draaide nog veel beter uit. Dat is waarschijnlijk te danken aan de campagne die we gevoerd hebben. Met een sterk team waarmee we een klaar en duidelijk programma verdedigden. Ik heb ook de indruk dat de mensen weten wat ze van mij kunnen verwachten. Ik ben nu eenmaal een rustig persoon, aanspreekbaar en vooral oplossingsgericht.”

WIE IS LIEVEN COBBAERT?

Lieven Cobbaert (32) is bachelor geschiedenis en haalde een master in beleidseconomie. Hij woont samen met Sandy Vandekerckhove in de Stokerijstraat in Eernegem. Zijn vriendin is real estate manager. Samen hebben ze een dochtertje van 2,5 jaar, Marie-Julie.

In 2009 studeerde hij af en ging hij aan de slag als parlementair medewerker bij Bart Tommelein. Hij deed voor de eerste keer mee in de lokale verkiezingen in 2006, het jaar dat hij zich bij de toenmalige VLD aansloot. Lieven werd adjunct-kabinetschef van Vlaams minister Sven Gatz in 2014 en bleef dat tot 2016 om dan kabinetschef algemeen beleid te worden van Vlaams viceminister-president Bart Tommelein. Nu Tommelein de nationale politiek inruilde voor het burgemeesterschap van Oostende, kon Lieven weer aan de slag als kabinetschef algemeen beleid van minister Sven Gatz.

Ja, CD&V kreeg 29 procent van de stemmen, maar dat wil ook zeggen dat 71 procent niet voor hen stemde

Je krijgt een pak zware bevoegdheden op je boterham, met financiën en begroting, patrimonium, openbare werken en personeel. Daarnaast ook landbouw, geërfd van ervaringsdeskundige Rik Dewanckele. Vrees je niet de nodige kennis te ontbreken en enig wantrouwen van de landbouwers?

“Het is een feit dat ik niet de ervaring heb van landbouwer Rik Dewanckele, maar zeggen dat de boerenstiel mij totaal vreemd is, klopt niet. Mijn grootouders waren landbouwers en als kind ging ik spelen en later helpen bij de buren, die ook boeren waren. Het is dus niet zo dat er geen affiniteit is, maar ik kan natuurlijk nog heel wat leren. Op de jaarlijkse viering van het ABS (Algemeen Boerensyndicaat, red.) in De Vrede in november, waar van Rik afscheid genomen werd, werd ik trouwens bijzonder hartelijk ontvangen. Ik hou daar een goed gevoel aan over, dus dat komt wel in orde.”

Zijn al die zware, lokale bevoegdheden wel combineerbaar met je functie in Brussel?

“Ik blijf voortaan twee dagen in Ichtegem en drie in Brussel om de zaken van nabij te kunnen opvolgen. In Brussel is er ook nog een adjunct-kabinetschef en dankzij de digitale wereld kan veel van op afstand geregeld worden.”

Tijdens de installatievergadering kreeg de coalitie met W. I. T. een sneer van CD&V omdat ze de wil van de kiezer negeerden door de grootste partij opzij te zetten. Wat is jouw reactie daarop?

“Inderdaad, CD&V kreeg 29 procent van de stemmen achter zich, maar dat wil dan ook zeggen dat 71 procent van de bevolking niet op CD&V heeft gestemd. De huidige coalitie vertegenwoordigt meer dan de helft van de bevolking, dus ik zie het probleem niet. In de loop der jaren groeide het vertrouwen tussen W. I. T. en Liberaal 2018. Dat we, het resultaat van de verkiezingen indachtig, met W. I. T. in zee zouden gaan, is een keuze voor vertrouwen en samenwerking.”

(Rudi Ilegems)

Lieven met zijn gezin op reis.
Lieven met zijn gezin op reis.

REIZEN MET FAMILIE

“Mijn grootste hobby is reizen met mijn gezin”, aldus Lieven Cobbaert. “Het is dan het moment om eens compleet tot rust te komen. Liefst met een goed boek, want ik lees ook graag. En als er een zwembad in de buurt is, kan je me erin terugvinden. In mijn middelbare schoolperiode deed ik aan zwemmen in clubverband. Ik zat in de Gistelse zwemclub en we trainden toen twee keer per week. Maar die periode ligt al een tijdje achter me. Vandaag maak ik helaas te weinig tijd om te sporten.”

LOKALE ECONOMIE ONDERSTEUNEN

“We staan nu, samen met W. I. T., voor de opmaak van ons meerjarenplan. We willen de tijd nemen om een degelijk en becijferd plan uit te werken en geen luchtkastelen bouwen of een verkiezingspamflet publiceren. Ik wil nu dus niet op de zaken vooruit lopen. Een geslaagde bestuursperiode gaat voor mij niet alleen om de realisatie van grote projecten, maar evenzeer over het effectief wegwerken van de kleine en alledaagse problemen van de bevolking, die vaak voor grote ergernissen zorgen. In het verleden werd nagelaten een structurele aanpak op poten te zetten die de bevolking ten goede kwam en praktische oplossingen bracht. Zo denk ik concreet aan de parkeerproblematiek in Bekegem. Als we daar een oplossing zouden voor kunnen vinden, dan is dat een concrete verbetering. Daarnaast willen we ook een beleid dat de lokale economie en middenstand ondersteunt. Dat beleid is nu compleet onbestaande.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.