Houthulst wil naar vaccinatiecentrum in Diksmuide in plaats van Ieper

Lisa Callebert legde de eed af als nieuw gemeenteraadslid in het gemeentehuis voor schepen Erik Verbeure. (Foto TOGH)©Tom Gheeraert
Lisa Callebert legde de eed af als nieuw gemeenteraadslid in het gemeentehuis voor schepen Erik Verbeure. (Foto TOGH)©Tom Gheeraert
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de gemeenteraad van Houthulst donderdagavond was corona het voornaamste thema. Zowel de N-VA-oppositie als burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) zijn het erover eens dat het voor de Houthulstenaars beter en gemakkelijker zou zijn om zich te laten vaccineren in Diksmuide, maar toch moeten ze naar Ieper.

Schepen Erik Verbeure trapte de gemeenteraad af met een verwijzing naar het woelige coronavaarwater waar de gemeente zich de afgelopen weken in bevond. “Onze mentale en fysieke gezondheid hebben wij niet altijd in de hand. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben dat nogmaals bewezen. Ik wens hierbij dan ook iedereen te danken en feliciteren voor de ernst waarmee de uitdagingen te lijf werden gegaan, ook burgemeester Joris Hindryckx die met vastberaden en doordacht leiderschap heeft gehandeld.”

Stoelendans

Vervolgens was er een kleine stoelendans. Door het ontslag van Geert Van Exem (CD&V) uit de gemeenteraad mocht Lisa Callebert (CD&V) de eed afleggen als nieuw gemeenteraadslid. Aangezien Geert Van Exem ook gemeenteraadsvoorzitter was, werd Kelly Es (CD&V) naar voor geschoven als nieuwe gemeenteraadslid. Aangezien Kelly Es voordien fractieleider was van CD&V, werd die functie overgenomen door Nadine Baillieul (CD&V). Birger Kimpe (CD&V) werd dan weer voorgedragen als vertegenwoordiger in de politieraad.

Vaccinatiecentra

Gemeenteraadslid Kristof Vande Moortel (N-VA), die tevens huisarts is in Klerken, vroeg in welke stad de Houthulstenaars zich moeten laten vaccineren. “Er werd vastgelegd dat er twee vaccinatiecentra komen per eerstelijnszone (ELZ)”, legt Vande Moortel uit. “Voor onze ELZ is dat in Ieper en in Poperinge. Houthulst is ongelukkig geleden in de ELZ, helemaal in noorden. Als je mensen die minder gemotiveerd of mobiel zijn wilt overtuigen om zich te laten vaccineren, dan zijn Ieper en Poperinge door de grote verplaatsing die ze zouden moeten doen niet ideaal. Sowieso ben ik voorstander voor meer decentralisatie, ook al omdat je dan minder mensen op dezelfde locatie concentreert. Ik heb eens gepeild bij de huisartsen in de gemeente en er is een draagvlak om die vaccinaties in de gemeente voor eigen rekening te nemen. Veel praktische formaliteiten zijn daar eigenlijk niet voor nodig en we hebben zalen genoeg die geschikt zijn. Voor ons zijn alle opties mogelijk. Mocht dat toch niet mogelijk zijn, dan zouden we eventueel naar analogie met Middelkerke afwijken van onze ELZ en ons aansluiten bij Diksmuide. Qua nabijheid zou dat veel schelen.”

Partijgenoot Julie Descheppere (N-VA) wees er ook nog op dat ook wat betreft openbaar vervoer Diksmuide gemakkelijker te bereiken is vanuit Houthulst. “Vanuit Klerken is de busverbinding bijvoorbeeld heel slecht. In Ieper wordt het vaccinatiecentrum bovendien ingericht in de sporthal, wat toch heel ver gelegen is van het busstation. Ook in dat opzicht is de locatie van het vaccinatiecentrum in Diksmuide veel beter”, aldus Descheppere.

Tweede fase door huisartsen?

“Alles wat je gezegd heb is waar”, reageerde burgemeester Joris Hindryckx. “Ik vind het ook jammer dat de verantwoordelijkheid voor de vaccinatiecentra niet bij gemeente ligt. Wij kunnen verkiezingen organiseren waarbij we op één dag de hele stemgerechtigde bevolking op een locatie kunnen krijgen. Dat we dan dit niet zouden kunnen, dat begrijp ik niet. De gemeenten hebben er echter niet veel aan te zeggen gehad. Het is ook een technisch discussie. De huidige vaccins moeten bewaard en getransporteerd worden op -88 graden, maar er zijn in een tweede fase vaccins besteld die op minder lage temperaturen moeten bewaard worden. Misschien is er een mogelijkheid waarbij dan over een of twee maanden deze andere vaccins door de huisartsen zelf kunnen worden toegediend.”

“Wij hebben ook een aanvraag gedaan om bij Diksmuide aan te leunen”, vervolgde de burgemeester. “Een van de problemen is dat je dan wel kan verschuiven, maar dan moet er weer een andere gemeente doorschuiven. Een bijkomende moeilijkheid is dat je maar kunt verwisselen per postnummer. Dat betekent dat we dan met heel Houthulst zouden moeten verschuiven naar Diksmuide, terwijl het misschien logischer zou zijn mocht bijvoorbeeld alleen Klerken zich bij Diksmuide zou kunnen aansluiten. Het is echter alles of niets, en als heel de gemeente naar Diksmuide zou doorschuiven, dan komt de balans daar te veel in onevenwicht.”

Brokkelparcours

“Het eerste voorstel was om ook een deel van Houthulst bij Poperinge in te delen, maar daar gingen we resoluut niet akkoord mee. Poperinge is voor ons het einde van de wereld. Gans groot-Houthulst zal dus naar Ieper gaan. In een tweede fase zou er eventueel dan kunnen samengewerkt worden met de huisartsen om de vaccins die niet bij -88 graden moeten bewaard worden op het niveau van de gemeente toe te dienen. Ik geef echter toe dat het een beetje een brokkelparcours is en dat we dat nog moeilijk aan de mensen kunnen uitleggen”, besluit burgemeester Joris Hindryckx. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier